Home » Din hud » Når kroppen eldes
Din hud

Når kroppen eldes

Gamle hender
Gamle hender
FOREBYGGENDE BEHANDLING ER VIKTIG: Behandlingen av sensitiv og skjør hud varierer, men forebyggende behandling er viktig for at det ikke oppstår sår og rifter i huden. Foto: Getty Images

Når du blir eldre er det ikke bare alderen din som øker. Det blir også økt risiko for ulike sykdommer og plager. Sensitiv og skjør hud er én av dem.

Kroppen din eldes, og med det er du utsatt for flere plager, problemer og sykdommer. Én av plagene som følger med alderen er sensitiv og skjør hud, en samlebetegnelse som dekker alle former for hudproblemer og symptomer, både midlertidige og kroniske.

De med skjør hud er utsatt for ulike problemer fra utbrudd til kløe utslett og tørrhet til mer ekstreme tilfeller som slitasje og revnet hud. Eldre mennesker er mer utsatt når det kommer til å få skjør hud enn yngre, og det kan oppstå som en helt naturlig del av aldringsprosessen.

Variert behandling

Behandlingen av sensitiv og skjør hud varierer, men forebyggende behandling er viktig for at det ikke oppstår sår og rifter i huden, og at man minsker smerten og ubehaget som kan medføre. Selv om skjør hud ikke i seg selv er et sår, kan det være lurt å ta enkelte steg for å forhindre plagene.

De helt grunnleggende behandlingene innebærer å få i seg nok væske, samt det å bruke fuktighetskrem, i tillegg til å beskytte huden.

Når det oppstår sår eller hudflenger på skjør og sensitiv hud skal man være mer forsiktig. Uansett hudlidelse er huden rundt et sår eller flenge ofte mye skjørere enn normalt, noe som er viktig å ta i betraktning når man skal velge behandling eller fikseringstape.

Velg riktig bandasje

Noen bandasjer og klebende tape kan rive og dra i huden rundt såret. Dette kan for mange være ekstremt smertefullt og medføre flere skader og risiko for infeksjoner. Du bør bruke en skånsom bandasje og fikseringstape som beskytter såret og huden rundt. Bandasjen du velger bør også være såpass skånsom at du skal kunne ta den av, og deretter sette bandasjen på igjen på samme område flere ganger uten ubehag.

Bandasjeskift, spesielt ved hudflenger, kan være tidskrevende og smertefullt. Man skal derfor være spesielt forsiktig slik at du ikke forstyrrer den skjøre huden og selve huden rundt såret.

Av Andreas Aguilera Myrvold, 

Neste artikkel