Skip to main content
Home » Din hud » Føttene fortjener fagfolk
Sponset

Føttene skal bære deg hele livet, derfor fortjener de oppfølging av fagfolk. Fotterapeuter har kompetanse på fottøy, gange og sykdom som påvirker føttene. Blant annet kan de gi gode råd om hvordan du best ivaretar huden på føttene, enten du har en hudsykdom eller ikke.

Fotterapeuter er autorisert helsepersonell og jobber med å behandle og forebygge lidelser knyttet til fotens hud, negler, skjelett og muskler. En av fotterapeutens viktigste oppgaver er å finne årsaken til fotproblemene, som ofte ligger i fottøyet. Mange fotterapeuter har dessuten videreutdanning i diabetesfoten eller i biomekanisk terapi/muskel- og skjelettlidelser.

Om de ikke selv har mulighet til å sette en diagnose, vil en fotterapeut som regel kjenne igjen symptomer på hudlidelser som psoriasis, atopisk eksem og andre hudproblemer. Noen har et samarbeid med et digitalt hudlegefirma eller de henviser videre til fastlegen, om de mener det er behov for å få satt en diagnose, eventuelt med videre behandling hos hudlege.

Hard hud og torner

Alle hudproblemer skyldes imidlertid ikke en underliggende diagnose. De fleste opplever på et tidspunkt å få hard hud, sprekker i huden eller torner. Fotterapeuten kan fjerne både torner, hard hud og ujevnheter i huden på en skånsom måte, slik at smerter reduseres eller forsvinner, i tillegg til at fotkremer og eventuelle kortisonpreparater lettere slipper til.

Det er mulig selv å fjerne litt hard hud med en fotfil, men fotterapeutene anbefaler ikke å gjøre dette alt for ofte selv. Filer du for mye kan hudcellene bli «trigget», slik at resultatet blir enda mer hard hud. En gang iblant kan du imidlertid file føttene med en fil som ikke er for grov, og påføre en fet krem til slutt.

Det er viktig for alle – og spesielt for de med ulike hudsykdommer – å smøre føttene med en god fotkrem som tilfører rikelige mengder fett og fuktighet. Da holder huden seg jevn, myk og så hel som mulig. Er huden sår og sprukken, er den mer utsatt for sopp og andre infeksjoner. Noen ganger kan det være viktig å lime slike sprekker med en «hudlim», som er smertelindrende og gjør at sprekkene gror mye raskere.

Forebygging

Riktig og skånsomt stell og klipp av negler, hører også med til god fothelse. Klipper du litt feil kan du få rifter i huden, infeksjoner og nedgrodde negler. Et par enkle råd er at neglene bør klippes regelmessig, de bør klippes så rett som mulig og de bør ikke klippes for korte.

Forebygging er et viktig stikkord for å holde føttene friske. En fotterapeut behandler derfor ikke bare fotproblemer, men gir også god veiledning for hvordan du selv best kan ivareta føttene dine i hverdagen, noe som inkluderer riktig skobruk.

Om Fotterapeutforbundet

Fotterapeutforbundet er yrkesorganisasjonen for autoriserte fotterapeuter i Norge. Vi ivaretar medlemmers faglige, økonomiske og sosiale interesser.

Tekst av: Fotterapeutforbundet

Next article