Skip to main content
Home » Din hud » Derfor bør du følge med på føflekkene dine
hudkreft

Derfor bør du følge med på føflekkene dine

Foto: Getty Images

Det er normalt å ha føflekker, men det er viktig å holde et øye med dem. Lær hvilke forandringer du skal se etter. Det kan redde livet ditt.

Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk eller har en føflekk som endrer seg, og den skiller seg mye fra de andre du har. Gå til fastlegen hvis én føflekk forandrer seg slik:

  • Den blir større enn før, i tykkelse eller i bredden.
  • Den endrer form og får ujevne kanter.
  • Den endrer farge, ofte med brunsvarte partier.

Følg også med hvis en flekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro. Symptomene behøver ikke å være hudkreft, men du bør få en lege til å sjekke dem. Sjansen for å bli helt frisk av melanom (føflekkreft) avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg.

Jo bedre kjent du er med kroppen din, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer. Det er en god vane å ta en titt i speilet, for eksempel når du har dusjet. Se over kroppen din både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen.

Ikke all hudkreft er like alvorlig

Føflekkreft
Ofte kalt melanom. Den alvorligste formen for hudkreft. I 2017 ble det registrert 2222 tilfeller og 306 døde (i 2016).

Plateepitelkreft
Ikke-melanom hudkreft. Kan i sjeldne tilfeller spre seg, hvis den ikke behandles. I 2017 ble det registrert 2306 tilfeller, og 46 døde (i 2016). Kilde: Kreftregisteret, 2017.

Basalcellekreft
Den hudkreftformen som flest får. Den er ikke dødelig men kan kreve mye behandling, hvis man ikke kommer tidlig til lege. Basalcellekreft blir ikke registrert i Kreftregisterets statistikk, men det anslås at det er langt over 20.000 nye tilfeller årlig.

Solarium er uegnet som kilde til vitamin D

En samlet gruppe av helsemyndigheter og norske fagmiljøer er enige om at bruk av solarium er kreftfremkallende, og ikke egnet som kilde til vitamin D. De anbefaler å få vitaminet via kosten og som tilskudd.

Av Kreftforeningen

Next article