Skip to main content
Home » Din hud » De vanligste hudkrefttypene
hudkreft

De vanligste hudkrefttypene

Foto: Getty Images

— Det finnes ulike former for hudkreft. Malignt melanom, den alvorligste, og ikke-melanom hudkreft som for eksempel basalcellekarsinom og plateepitelkarsinom, sier Katarina Z. Stangeland, leder av Norsk forening for dermatologi og venerologi, og hudlege ved Aleris.

Basalcellekarsinom er den vanligste og den minst farlige, mens plateepitelkarsinom kan være noe mer aggressiv. Fellesnevneren for begge er røde, gjerne flassende flekker, eller sår som ikke gror, som ubehandlet kan øke i størrelse.

Uhelbredelige sår

— Basalcellekreft oppstår i det basale cellelaget i ytterhuden, mens plateepitelkreft kommer fra keratinocyttene, bedre kjent som overhudscellene. De oppstår spesielt på soleksponerte områder som ansikt, issen, hendene og overkroppen, sier hudlegen.

— Det er viktig å skille mellom melanom og ikke-melanom hudkreft. Malignt melanom oppstår i pigmentcellene, melanocyttene, og er derfor oftest pigmenterte og ser ut som en føflekk, fortsetter hun.

Må forebygges

Insidensraten i Norge er svært høy, faktisk høyest i Europa. Ifølge Stangeland er forebygging den beste måten å kunne endre dette i fremtiden.

—Soleksponering er hovedårsaken til at både melanom og ikke-melanom hudkreft er så fremtredende, og bruk av solarium medfører økt eksponering av UV-stråler. Dermed fungerer den velkjente generelle informasjonen om høy solfaktor, beskyttende klær og moderat tid i solen ennå.

— Vi har gode behandlingsalternativer, litt avhengig av hvilken type hudkreft pasienten har. Noen skal fjernes kirurgisk, mens andre kan behandles med topikal behandling, altså behandlinger som tas direkte på huden i form av for eksempel krem. Vi har også fotodynamisk behandling, som er effektivt for enkelt lesjoner eller som feltbehandling, avslutter hun.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Next article