Skip to main content
Home » Din hud » Akne holdt samarbeidspartnere på avstand
Din hud

Akne holdt samarbeidspartnere på avstand

Foto: Sarah Casu

Hår- og skjønnhetsinfluenser Lotte Myrseth slet lenge med akne. Først da hun ble kvitt problemet, strømmet samarbeidspartnerne til.

Mange kjenner Lotte som fast medlem av Beautybloggerne, frisør, salong-eier, kursholder og brand-ambassadør. Men det har ikke kommet av seg selv, og så visst ikke uten utfordringer. Hun slet nemlig lenge med akne, og merket konsekvensene.

– Vi kan prøve å normalisere problemet så mye vi vil, men skjønnhetsidealene stikker veldig dypt. Det merket jeg selv da jeg slet med det. Da var ikke kosmetikk- og hudpleie-merkene spesielt interessert i å samarbeide, men forespørslene ramlet inn da aknen forsvant. Jeg syns det sier sitt, forteller hun.

Forskjellsbehandling

– Folk kom med velmente råd, som ikke var vondt ment, men som likevel gjorde noe med selvbildet. Jeg kunne også få kommentarer om hva jeg spiste og drakk, men skal jeg være ærlig, var det verste at potensielle samarbeidspartnere holdt avstand.

– Akneproblemet fikk jeg først etter puberteten, så det medvirket ikke til at jeg valgte en karriere i skjønnhetsindustrien, men jeg ble med i Beautybloggerne mens problemet var som verst. Da så jeg at influensere med fin hud hadde samarbeidspartnere i fleng, og det bidro nok til at jeg selv tok grep.

Siden er Lotte blitt en ressurs folk oppsøker for råd om hud og hår, ikke minst i forbindelse med akne. Hun hadde selv lenge håp om at problemet skulle passere av seg selv, men fullt så enkelt var det ikke.

– For min del, som for veldig mange, hadde problemet indre årsaker, altså ren genetikk. Det verste er at akne faktisk er vondt, til de grader at det periodevis er umulig å tenke på annet. Sånt påvirker selvfølgelig selvbildet. Man kan prøve å venne seg til det, men det fjerner jo ikke problemet. Det er ingen som dømmer folk med akne, men det påvirker likevel dem som er rammet, sier hun.

Hestekur

For Lotte ble løsningen en ganske kraftig kur, som funket.

– Selvtilliten gikk rett til værs, og jeg bestemte meg for å gå ut med det. Da fikk jeg bøtter av informasjon tilbake, så jeg ble vel en slags ekspert på kuren, effekten og bivirkningene. Jeg syns det var fint å vise hvordan problemet artet seg, men også at det fins løsninger, selv om de kanskje ikke virker for alle. Følgerne fulgte alle opp- og nedturer underveis, for dette er et viktig tema for mange, og jeg er ikke redd for å vise meg på mitt mest sårbare.

– Nå ønsker jeg å inspirere så mange som mulig, med beskjed om at det faktisk fins håp, om det ser aldri så mørkt ut. Som frisør er jeg også blitt mye mer bevisst ved innkjøp av hårprodukter, for det er ikke alt som er godt for huden. De koster gjerne mer enn dem du får i matbutikken, men varer også mye lenger, så det jevner seg ut på den måten.

Lotte håper de fleste ikke behøver å gå til så drastiske skritt som henne, for for de aller fleste kan det være nok å dobbeltrense huden morgen og kveld, og bruke retinolprodukter, som stimulerer kollagen i huden, og regulerer olje- og talgproduksjonen, så vel som gode fuktighetskremer og solkrem.

– Et annet godt tips fra meg, er å være nøye med å bytte putetrekk. Jeg tror ikke de fleste er klar over hvor mye smuss du finner der. Kombinerer du det med renserutinene jeg nettopp nevnte, og vasker hendene godt før du smører inn ansiktet, er du på god vei. Gjerne kombinert med mineral-makeup, som ikke tetter porene helt, og styr unna supermarked-sminke. Følger du disse rådene, skulle du være godt rustet mot akne, mener hun.

– For meg var det dessverre nødvendig å gå hardere til verks, men det funket, så jeg håper jo det er en trøst for andre med problemhud.

Følg Lotte Myrseth på Snapchat og Instagram @lottemyrseth

Av Jarle Petterson

Next article