Skip to main content
Home » Diabetes » Høyt kolesterol er en stor helserisiko for diabetikere
Diabetes

Høyt kolesterol er en stor helserisiko for diabetikere

sunn mat
sunn mat
SPIS SUNT: Sørg for å holde kolesterolet på et stabilt og lavt nivå dersom du har diabetes. Foto: Getty Images

Risikoen for hjerte- og karsykdommer er ekstra stor for diabetikere med høyt kolesterol, men det finnes heldigvis måter å senke kolesterolnivået på.

De fleste er klar over at høyt kolesterol kan være farlig. Det øker risikoen for åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer som blodpropp og hjertesvikt. Det er kanskje færre som vet at høyt kolesterol er spesielt farlig for diabetikere, men i følge vitenskapelige studier har personer med diabetes omtrent tre ganger så stor risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom sammenlignet med friske personer.

– Det er veldig viktig at diabetikere er oppmerksomme på den økte risikoen for hjerte- og karsykdommer som høyt kolesterol medfører. Derfor bør de sjekke kolesterolnivået hvert år og få behandling dersom nivået er for høyt, sier, sier konsulent Søren Nielsen ved medisinsk endokrinologisk avdeling på Aarhus universitetssykehus.

Vekttap kan senke kolesterolet

Det finnes to typer kolesterol, HDL og LDL. HDL er ufarlig, mens LDL er skadelig kolesterol som man skal følge med på og forsøke å holde på et minimum. Personer med diabetes bør ha et LDL-kolesterolnivå på mindre enn 2,5 millimol* per liter blod. Hvis tallet er høyere, kan kolesterolnivået reduseres på ulike måter.

– 85 prosent av kolesterolmengden i blodet produseres av leveren. De resterende 15 prosent er et resultat av hva vi spiser. Hvis du unngår kolesterolholdig kost, kan kolesterolnivået reduseres med 15 prosent. I tillegg kan du redusere den mengden kolesterol som leveren produserer hvis du går ned i vekt, sier Søren Nielsen.

Man kan tenke på leveren som en slags termostat som regulerer produksjonen av kolesterol. Termostatinnstillingen avhenger av hva du veier. Hvis du går ned i vekt stilles termostaten ned. Det endrer ikke det faktum at leveren fortsatt produserer 85 prosent av kolesterolet vårt, men det reduserer den totale mengden av kolesterol i blodet.

Høyt kolesterolnivå hos de fleste med diabetes

For mange personer med diabetes er det ikke nok å gå ned i vekt.

– De aller fleste mennesker med diabetes ligger over den anbefalte grenseverdien for LDL-kolesterol. Det er hovedsakelig genetisk bestemt. I tillegg er mange diabetikere også overvektige, noe som øker kolesterolnivået ytterligere, sier Søren Nielsen.

Det er veldig vanskelig for mange pasienter å komme under det anbefalte nivået bare ved å bruke naturlige metoder, men det finnes heldigvis kolesterolsenkende midler som bidra til å senke kolesterolnivået.

Nye medisiner kan senke kolesterolet betydelig

En av de nyeste kolesterolsenkende midlene er de såkalte PCSK9-inhibitorene. Studier har vist at disse medikamentene kan redusere det farlige LDL-kolesterolet med opp til 60 prosent.

Enkelt forklart blokkerer dette medikamentet PCSK9-ensymet som produseres i leveren og gjør det vanskelig for LDL-kolesterolet å komme ut i blodet. Siden ensymet blokkeres på denne måten,

gjør denne medisinen leveren i stand til å fjerne kolesterol fra blodet på en mye mer effektiv måte.

– Medikamentet kan også brukes sammen med andre kolesterolreduserende midler, derfor er det mulig å senke kolesterolnivået riktig mye med disse nye medikamentene. Dette er en behandling som virkelig gjør en stor forskjell, sier Søren Nielsen.

Han forklarer at medikamentet først og fremst benyttes av folk som har svært høyt kolesterol i dag:

– På lengre sikt tror jeg imidlertid at dette medikamentet vil bli brukt av mange flere enn bare de som er aller hardest rammet. Jeg tror også at jo mer vi kan redusere kolesterolnivået, jo mer kan vi redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer for mennesker som er i faresonen, inkludert diabetikere, sier han avslutningsvis.

*) Millimol per liter – enheten som brukes når vi refererer til blodsukkernivå. Beskriver antall glukosemolekyler per liter blod. En mmol/liter er det samme som 90 mg/100 ml, eller 0,9 gram/liter.

, 

Next article