70 prosent av Norges blodgivere er kvinner. Derfor er landets 72 blodbanker ute etter flere menn. Spesielt unge menn oppfordres til å melde seg.
Tor Ole Bergan er daglig leder for Røde Kors’ blodprogram. Han forteller at kjønnsfordelingen tidligere var relativt jevn.
– Av en eller annen grunn er det nå 70 prosent kvinner som melder seg. Blodbanken vil veldig gjerne ha unge menn, og det er det flere grunner til. For det første har menn mer blod fordi de er større, for det andre har menn normalt høyere blodprosent, og dessuten blir ikke menn gravide og er hjemme grunnet amming, forteller Bergan og fortsetter:
– Blodbanken er derfor veldig interessert i å få flere menn, og det er et potensiale der ute, fordi Norge har i underkant av 95 000 blodgivere. Ifølge fagmiljøet bør vi ha minst 125 000. Mange bor et stykke unna blodbankene, men med 72 stykker tilgjengelig er potensialet stort.
De aller fleste kan gi blod
Bergan tror mange menn tenker at de ikke har tid til å gi blod.
– Det tar maksimalt en halvtime å gi blod. Et kort intervju, tapping og så avslapning. Man må ikke gi fire ganger i året, man kan også gi én gang i året, og de fleste har tid til en halvtime i året, sier Bergan.
– Det kunne vært deg eller din familie som trengte blod, også sliter blodbanken med å finne blod. Norge har blant Europas dårligste tall når det gjelder blodgivere. Vi har veldig dårlig beredskap. Det er ingen som ikke får blod når de trenger det, men blodbankene sliter veldig med å skaffe det. Man må ofte ringe rundt for å finne riktige blodtyper, og noen pasienter trenger utrolig mye blod, sier Bergan og tilføyer til slutt:
– De aller fleste er skikket til å gi blod, og blod kan ikke lages – det må gis.
,