Skip to main content
Home » Blodsykdommer » Bjørn Tore på sporet
Blodsykdommer

Bjørn Tore på sporet

Kjeld Erik Ellingsen overlevde mot alle odds blodkreft. Mye på grunn av professor Bjørn Tore Gjertsens banebrytende forskning på aggressiv blodkreft. Foto: Øystein Fykse

Kjeld Erik Ellingsen er et takknemlig bevis på at professor Bjørn Tore Gjertsens banebrytende forskning på aggressiv blodkreft nytter.

Tobarnsfar Ellingsen fikk dødsdommen i fjor høst. Verken tre intensive cellegiftkurer eller det aller nyeste innen målrettet behandling hadde klart å ta knekken på 45-åringens blodkreft. Kroppen ville ikke tåle mer cellegift. Annen behandling fantes ikke.

Eksperimentell klinisk studie

Da møtte han Bjørn Tore Gjertsen (54) på Haukelands universitetssykehus. Den verdensledende forskeren, som har viet livet til å forstå og nedkjempe blodkreft, nektet plent å akseptere at løpet var kjørt.

Han inviterte Ellingsen til å delta i en meget eksperimentell, klinisk studie med en medisin som på 50- og 60-tallet ble gitt til gravide kvinner for å hindre morgenkvalme. Den gang hadde det katastrofale følger. Mange barn ble født med store misdannelser. Men Gjertsens djerve hypotese var at en helt ny versjon av medisinen ville ha effekt mot Ellingsens blodkreft.

Den beintøffe, utprøvende behandlingen tok ikke bare opp kampen mot Ellingsens kreftceller. Den smeltet også ned Ellingsens beinmarg. I hui og hast ble han sendt til Oslo for å få transplantert inn en ny.

Vant prestisje-pris

Den dagen en spent Gjertsen var på vei til visitt hos Ellingsen, som nettopp var returnert til Haukeland fra Rikshospitalet, ble han oppringt av Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross. Hun fortalte at han er årets vinner av den prestisjetunge Kong Olav Vs kreftforskningspris på 1 million kroner.

– Høyst fortjent! Ikke minst fordi forskningen din har så målbar nytte for pasientene, sa hun om prisen han vil motta fra kong Harald i en høytidelig seremoni 18. oktober.

Mens han fortsatt forsøkte å fordøye den store nyheten, gikk Gjertsen inn på rommet til Ellingsen.

– Og møtte en kreftfri mann! Det er uhyre sjelden man får se og oppleve noe sånt. Et magisk øyeblikk på en allerede veldig sterk dag, forteller Gjertsen.

Enda mer magisk var opplevelsen for Ellingsen.

–Hadde det ikke vært for Gjertsen, ville jeg ikke vært i live. Ikke bare er han en fantastisk lege og forsker; han er også et fantastisk medmenneske, sier han.

Støtt Kreftforeningen

Takket være medlemmer og gavmilde givere har Kreftforeningen kunnet bevilge over 35 millioner kroner til Gjertsens forskning de siste ti årene.

– Uten den støtten ville det vært umulig for meg å bygge opp en egen forskningsgruppe, et laboratorium og et program for kliniske studier her på sykehuset. Slik blir vi i stand til å gjøre det viktigste av alt: Hjelpe mange flere pasienter, sier Gjertsen.

Ellingsen oppfordrer alle til å støtte Kreftforeningen.

– Alt hjelper! Verdensledende forskning som Gjertsens, er det vi skal leve av etter oljen. Jeg håper så inderlig at mange flere får samme sjansen som meg, sier mannen som fortsatt er kreftfri og i full vigør som fotballtrener for barn og unge i Fana IL Fotball.

Tekst: Kreftforeningen

Next article