Home » Overgangsalderen » Underlivsplagene vi ikke snakker om
Sponset

Symptomer på tørr skjede, som følge av manglende østrogen i overgangsalder, kan ha innvirkning på både livskvalitet og sexliv.

Plager som hetetokter og nattesvette er for de fleste kvinner synonymt med overgangsalderen, en fase alle kvinner må gjennom i løpet av livet. Andre plager som svie, tørrhet, irritasjon i underlivet, samt smerter under samleie, er også knyttet til overgangsalderen, men er mindre belyst og ofte underkommunisert. Enkelte kan faktisk være så plaget av dette at livskvaliteten påvirkes.

I en kvantitativ undersøkelse utført av YouGov i 2018, på oppdrag fra Aspen Pharma, svarte 307 norske kvinner på spørsmål om plager i forbindelse med nettopp overgangsalderen. Hele ni av ti kvinner svarte at de har opplevd tørrhet i skjeden, ofte uttrykt som kløe, svie, blødninger og smerter ved samleie. I tillegg svarte to av tre at de er såpass plaget av tørrhet i skjeden at det har en negativ påvirkning på livskvaliteten og en av tre svarte at det påvirker sexlivet deres negativt.

Få snakker med lege eller gynekolog om plagene

Årsaken til at problemer relatert til tørrhet i skjeden er såpass underdiagnostisert og underkommunisert, kan kanskje skyldes sjenanse knyttet til det å fortelle andre om ubehag i underlivet. YouGov-undersøkelsen viste at brorparten av de som har opplevd tørrhet i skjeden, og muligens fått en negativ påvirkning som følge av det, ikke har snakket om problemene sine med en lege eller gynekolog.

Så mange som 6 av 10 kvinner svarte at de hverken har tatt kontakt med fastlegen sin eller gynekolog, og kun seks prosent svarte at de hadde konsultert både fastlege og gynekolog. Én av fem meddelte at de holdt problemene sine helt for seg selv. Undersøkelsen viste derimot at det var nærmeste partner (37 %) eller en venn (19 %) man oftest snakket med om disse problemstillingene.

Fire viktige endringer i underlivet i forbindelse med overgangsalderen

1.Skjeden føles tørr
Når østrogennivået er lavt, utskiller skjeden mindre fuktighetsgivende sekret. Dette kan medføre tørrhet i skjeden og smerter, som særlig føles under samleie.

2. Skjeden har lavere surhetsgrad
Skjeden trenger et surt miljø og dermed lav pH-verdi for å være beskyttet mot infeksjoner. Når østrogennivået faller, faller surhetsgraden i skjeden også. Det betyr at du lettere får infeksjoner og betennelser som forårsaker smerte, hevelse, rødme og svie. Det samme kan forekomme i urinrøret, hvor det fører til urinveisinfeksjoner.

3. Det er mindre kollagen og elastin
Når kollagen- og elastinnivået faller blir skjedeveggen tynn og skjør. Hud og vev blir mindre fleksibelt, noe som kan medføre kløe, ømhet, rifter og blødning.

4. Blæren svekkes
Musklene nederst i urinrøret svekkes og skrumper, slik at det er mindre styrke i musklene. Sammen med et fall i kollagennivået, kan dette svekke urintrykket og forårsake inkontinens.

Ovesterin (østriol) kan lindre underlivsplager knyttet til overgangsalderen

Tørre slimhinner i underlivet kan føre til smertefulle samleier. Ovesterin vaginalkrem eller vagitorier er en lokal hormonerstatningsbehandling til lindring av symptomer i skjeden ved overgangsalder, slik som tørrhet og irritasjon. Dette kan også lindre smerter ved samleie. Det kan ta flere dager eller også uker før du merker en bedring. Du kan gjerne bruke en glidekrem som supplement til Ovesterin. 

Ovesterin inneholder det kvinnelige kjønnshormonet østriol, og kompenserer for den reduserte østrogenproduksjonen hos kvinner i overgangsalderen. Østrogenbehandlingen vil dempe ubehaget i underlivet ved å normalisere vevet i skjeden og urinrøret. Som resultat vil både bakterieflora og pH-balansen gjenopprettes.

Illustrasjonen er utarbeidet av Aspen Pharma.

Ovesterin er et legemiddel som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Spør eventuelt legen din om råd, spesielt om du er usikker på om symptomene dine er knyttet til overgangsalderen.

Besøk www.mittunderliv.no for mer informasjon om overgangsalderen, tørre slimhinner, og reseptfri hormonbehandling.

Dosering og forsiktighetsregler

Dosering: Til bruk i skjeden: 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie hver kveld i maks. 4 uker, deretter reduseres dosen til f.eks. 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie 2 kvelder i uka. Det kan ta dager og opptil uker før bedring merkes.

Forsiktighetsregler: Skal ikke brukes ved blødning fra skjeden eller ved graviditet. Skal ikke brukes hvis du har eller har hatt brystkreft, trombose, hjerteinfarkt, hjerneslag eller hjertekrampe, eller har forstyrrelser i blodkoagulasjonen, leversykdom, porfyri, fortykket livmorslimhinne eller østrogenfølsom kreft. Kontakt lege hvis plagene ikke er redusert etter 3-4 uker, du får blødninger fra underlivet, oppdager tegn på blodpropp, samt regelmessig (minst én gang i året) for kontroll ved langvarig bruk. Undersøk brystene regelmessig. For mer info, kontakt lege/apotek. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. (Basert på pakningsvedlegg oppdatert 26.08.2019)

Kilder:

– YouGov, Kvinner i overgangsalderen, norsk del av nordisk undersøkelse 2018.
– Nappi RE, Palacios S, Panay N, et al. Vulvar and vaginal atrophy in four European countries: evidence from the European REVIVE Survey. Climacteric 2016; 19(2): 188-97
– Nappi R.E. and Kokot-Kierepa M. Vaginal Health: Insights, Views & Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric 2012;15:36–44
– Overgangsalder: Hva er det? [Internett]. Helsebiblioteket; 2017 [hentet 21.02.2019]. Tilgjengelig fra: https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/endokrinologi/menopause-hva-er-det
– Felleskatalogen. Pakningsvedlegg: Informasjon til brukeren Ovesterin 0,1 %, krem [Internett] Felleskatalogen; 2020 [hentet 26.06.2020]. Tilgjengelig fra: https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-ovesterin-aspen-591100
– Felleskatalogen. Pakningsvedlegg: Informasjon til brukeren Ovesterin 0,5 mg, vagitorier [Internett] Felleskatalogen; 2020 [hentet 26.06.2020]. Tilgjengelig fra https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-ovesterin-aspen-591102
– Sturdee DW, Panay N. Recommendations for the management of postmenopausal vaginal atrophy. Climacteric 2010; 13(6): 509-22
– Kagan R, Rivera E. Restoring vaginal function in postmenopausal women with genitourinary syndrome of menopause. Menopause 2017;25(1):106-8
– Ovesterin vagitorier SPC (26.08.2019) [Internett]. www.legemiddelsok.no [hentet 29.06.2020].
– Ovesterin vaginalkrem SPC (26.08.2019) [Internett]. www.legemiddelsok.no [hentet 29.06.2020].

Aspen Nordic, Branch of Aspen Pharma Ireland Limited, Ireland
Borupvang 3, 2750 Ballerup, Denmark – www.aspenpharma.com

Godkjenningsnr: NO-EST-06-20-00003Neste artikkel