Skip to main content
Home » Overgangsalderen » Kjære overgangsalder, velkommen skal du være
overgangsalderen

Kjære overgangsalder, velkommen skal du være

Foto: Vibeke S. Myren

Se for deg at du må skifte på sengen flere ganger i løpet av natten på grunn av svette, at du griner for hver julesang på radioen og at sexlysten er borte. Tørre slimhinner, vektøkning, depresjon og søvnvansker. Overgangsalderen er på vei. Livet er over. Eller ikke?

Influencer, fotograf, stylist og forfatter Franciska Munck-Johansen er en av Norges største interiør-influencere, og driver bloggen Franciskas Vakre Verden. Hver dag prøver hun å formidle for sine over 200 000 følgere på Instagram, blogg og Facebook, hvor glad hun er i livet, og hvor takknemlig hun er for at hun får lov til å bli eldre.

– Nå er jeg midt i overgangsalderen og jeg er ikke redd for å bli eldre! Jeg liker filosofien de har i Indonesia hvor de sier; Vi er så gamle som vi føler oss akkurat den dagen. Alder er mer som en tilstand enn et tall. Noen dager føler jeg meg som om jeg er 100, og andre dager er jeg full av energi og føler meg ung.

Ble enke i ung alder

Den flotte 51 åringen har hatt små og store utfordringer i livet, og opplevde blant annet å bli enke i ung alder. Nå er hun gift på nytt og har to tvillinger på 16 år. Mellom tekstskriving på sosiale medier, stemningsfulle interiørbilder og baking på det koselige kjøkkenet i Drøbak, kommer hetetokter og tårer om hverandre.

– Jeg gråter gjerne en skvett hver dag jeg, ler Franciska, og forteller at det tok litt tid før hun oppdaget at overgangsalderen var på vei.

– Jeg synes det var de andre som var plagsomme. Også jeg som alltid har vært en frossenpinn! Nå må jeg sette opp dører og vinduet, og kaste ullpleddet. Men det er ikke synd på meg. Jeg er ikke noe offer. Vi må slutte å fokusere på det som er negativt. Vi må tenke; hva kan vi gjøre for å få det bedre?

Besøk Franciskas Instagram-profil

Franciska henter energi hos gode og håndplukkede venninner. Foto: Alberto Guzman Salas

Stressbarometeret er en gave

Overgangsalderen, også kalt klimakteriet og menopause, er en naturlig fase kvinner går igjennom mellom 45 – 55 års-alderen. Perioden varer fra ett til to år, og for noen opptil ti år. Kroppens hormonnivå faller, og menstruasjonen blir først uregelmessig, for så å forsvinne helt. Endringene oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne, og mens noen kan ha mange symptomer, kan andre ha få eller ingen.

– Det jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg var at jeg ikke kom til å få alle symptomene. Ikke er jeg deprimert, ikke renner svetten og jeg må ikke bytte sengetøy midt på natten. Ikke har jeg mindre sexlyst og ikke er jeg tørr nedentil. Det er jo masse som er bra, forteller Franciska.

For mange oppleves hetetoktene som svært ille og ukontrollerbare, men Franciska har funnet ut hva som fungerer for henne.

– Jo mindre jeg stresser, jo mindre hetetokter får jeg. Ingen har godt av å stresse, og jeg ser på overgangsalderen som en måte å ta tak i problemet på. Jeg må ta vare på meg selv og ta mer hensyn. Jeg gjør mye for å stresse mindre. Stressbarometeret i kroppen min sier klart fra når det blir for mye, for da blir jeg varm. Er ikke det flott?

Et nytt kapittel

Influenceren, som opprinnelig er fra Danmark, er i huset sitt i Drøbak stort sett 95 prosent av tiden sin, og er opptatt av å ha det koselig hjemme. Hun har reist rundt og tatt bilder av hundrevis av flotte hjem, og lar seg inspirere. Kakene hun baker er instavennlige og barna er nydelige – det ser da både flott og litt stressende ut?

– Bildene av kakene mine kan være tatt i fjor, forteller hun med et smil.

– Jeg er mest opptatt av å ha det godt, ikke at det skal se bra ut. Det er også ekstra krevende å være hormonell med tenåringer i hus. Når både ord og dører smeller føler jeg meg hudløs og sårbar. Jeg har et mantra jeg bruker for meg selv og som har hjulpet meg i denne fasen; Det er ikke vondt ment, det er ikke personlig. Overgangsalderen er kanskje som en eneste lang PMS, men både det og puberteten går jo over.

Franciska velger å se på denne tiden som en mulighet for å nullstille seg selv og gjøre seg klar til neste kapittel.

– Se på overgangsalderen som en ny start og en mulighet til å justere litt. Livet er jo ikke over. Vi kan leve 50 år til, da kan vi ikke si at livet er slutt, sier hun avslutningsvis.

Besøk Franciskas Instagram-profil

10 «hete» tips fra Franciska til en bedre overgangsalder

1. Finn ut hva som stresser deg. Gjør mindre av det, og mer av det som roer deg.
2. Det handler ofte om kontroll. Det du har kontroll på blir du mindre stresset av.
3. Beregne heller litt ekstra tid før du skal noe, istedenfor for lite. Bruk den ekstra tiden til noe hyggelig.
4. Legg inn avslappende avtaler med deg selv. Se på tv i tre timer, med god samvittighet hvis det gjør deg godt og roer deg.
5. Nå er du så voksen at du ikke trenger å være opptatt av hva andre tenker om deg.
6. Konsentrer deg om å være god mot deg selv og god mot de som betyr noe for deg.
7. Si nei til det som ikke gir deg energi. Du blir stresset av å presse deg til noe du egentlig ikke ønsker.
8. Du er bra nok, du trenger ikke gjøre alt du ser på sosiale medier.
9. Vær god mot kroppen. Finn sunn mat du liker og trening som er gøy. Da blir det enklere å leve et sunt og godt liv. Det skal ikke så mye til.
10. Se positivt på endringene, det kunne vært så mye verre.

Av Cathrine Naglestad

Next article