Skip to main content
Home » Overgangsalderen » Slik får du en bedre overgangsalder
fysisk aktivitet

Slik får du en bedre overgangsalder

Foto: privat

Visste du at styrketrening vil kunne halvere antall hete- og svettetokter, og minske risikoen for osteoporose? Fysisk aktivitet og trening motvirker mange av de forandringer som kommer i forbindelse med overgangsalderen, for noen like bra som hormonbehandling.

En studie fra Linköpings Universitetssjukehus viser at styrketrening to til tre ganger i uken i 15 uker, halverte antall hetetokter og svettetokter per døgn. Hetetokter og svettetokter oppstår når termostaten i hjernen er i ubalanse på grunn av lavere østrogennivåer, som igjen fører til lavere endorfinnivåer. Trening frigjør endorfiner og påvirker på den måten systemer som styrer kroppens termostat.

Øker forbrenningen

Styrketrening øker muskelmassen og minsker risikoen for osteoporose (beinskjørhet). Risiko for å få osteoporose er økende i overgangsalderen på grunn av synkende nivå av østrogen. Ved større muskelmasse øker også forbrenningen i hvile. Dette bidrar til en mer stabil og helsefremmende vekt.

Siv Gunnarsen, personlig trener og kostveileder. Foto: privat

Styrketrening øker også testosteronnivåene i kroppen. Lave testosteronnivåer hos kvinner kan føre til blant annet overvekt, depresjon og nedsatt sexlyst. Fysisk aktivitet og trening vil gi deg en bedre overgangsalder, og har du lite energi på grunn av dårlig søvn som er avbrutt av hete- og svettetokter og hjertebank, så husk at litt trening er mye bedre enn ingen trening.

Mer energi

Litt trening vil også gi deg mer energi, og når du får en treningsrutine vil du oppleve hvordan det innvirker positivt fysisk og mentalt. Det er ikke alltid at trening alene vil bidra til en bedre overgangsalder. Trening, fysisk aktivitet og en sunn livsstil vil alltid gi en stor helsegevinst, men ta kontakt med fastlegen om du fortsatt har plager.

Av Siv Gunnarsen

Next article