Skip to main content
Home » Overgangsalderen » Ønsker å sette lys på tabuet
overgangsalderen

Ønsker å sette lys på tabuet

Eli Kari Gjengedal trodde hun var allvorlig syk. Da hun gikk til legen fant hun ut at hun var i overgangsalderen. Foto: Privat

Da Eli Kari Gjengedal nylig oppdaget at nesten ingen snakket om overgangsalderen, offentliggjorde hun like så godt sin egen.

I en årrekke har Eli Kari Gjengedal meldt både finvær på Spitsbergen og stiv kuling over Stadt. I takt med årene hun har jobbet på TV har hun samtidig gjort seg meget populær for folk flest landet over. Nylig ble hun enda mer populær da hun på podcasten «Eli Kari og Ingeborg» røpet at hun hadde kommet i overgangsalderen, på en heller dramatisk måte.

— Det begynte med at jeg fikk veldig vondt i håndleddene mine – rett og slett en vedvarende dunking, ømhet og smerte i hendene mine. Etter å ha gått rundt med smertene i et par uker var jeg overbevist om at jeg hadde fått en alvorlig sykdom, og dro til legen for å forsikre meg om at jeg ikke hadde fått ALS, eller en annen revmatisk sykdom, sier Gjengedal.

Trodde du at du skulle dø?

— På en måte. Før jeg dro til legen sa jeg til mannen min at jeg trodde jeg var alvorlig syk, og at han måtte love meg å passe på barna våre. Ofte er vi mennesker nemlig skrudd sammen slik at når vi oppdager ukjente smerter i kroppen blir vi bekymret og redd for kreft eller andre alvorlige sykdommer. Det var også tilfelle ved meg. Da jeg fikk tilbakemelding fra legen om at jeg ikke hadde noen revmatiske sykdommer, men at jeg i motsetning bare hadde kommet i overgangsalderen, ble jeg utrolig lettet, fortsetter værsjefen.

Lettende beskjed

For Gjengedal var beskjeden verken fornærmende eller sjenerende, tvert i mot lettende. Dog ble hun lettere oppgitt da hun oppdaget at ingen andre snakket om temaet, og følte derfor at hun selv måtte gjøre noe for å endre nettopp det.

— Jeg ble faktisk litt irritert da jeg innså hvor tabubelagt temaet var. Da jeg selv fikk beskjeden i sommer begynte jeg å søke på nettet, og kom jo selvfølgelig over mange andre som er opptatte av temaet. Men det jeg fant var først og fremst helsefaglig innhold eller utdrag fra foredrag. Problemet var at det var så få rundt meg som snakket om det, sier Gjengedal.

— Derfor har jeg bevisst valgt å snakke om det selv, fordi det ikke har vært en kjeft som har snakket om dette til meg tidligere. Jeg har valgt å si det rett ut, og hvis jeg snakker, er det kanskje lettere for andre å gjøre det samme. Halvparten av kloden skal tross alt gjennom dette, eller er der allerede. Det er jo en naturlig del av livet, legger hun til.

Tilbake til tenårene

Som følge av å ha kommet i overgangsalderen har Gjengedal i tillegg til ledd-smertene også blitt rammet av hetetokter samt lette humørsvingninger, som hovedsakelig går ut over hennes mann, Tom.

— Jeg tror nok mannen min har lagt merke til at jeg har nådd overgangsalderen, spesielt på humøret mitt. Noen ganger kan jeg plutselig bli veldig irritabel, og kan snappe enklere enn tidligere, nesten som en fjortis. Da ser vi ofte på hverandre, kjempeforbauset begge to. Jeg vet for det første ikke hva som går av meg, og han vet i hvert fall ikke hva som går av meg, sier Gjengedal mens hun ler godt av seg selv.

— Foruten humørsvingningene, er ledd-smertene veldig ubehagelig. Jeg har også begynt med det som så fint kalles hetetokter. Det er vel også det de fleste forbinder med overgangsalderen – halvgamle damer som sitter og vifter med noe foran ansiktene deres. Man blir altså veldig varm, og kjenner svetteperlene på pannen, noe som er vanvittig irriterende. Det er ikke så gøy når du sitter i et møte, og plutselig begynner å svette, tilføyer Gjengedal.

Ny tankegang

Den populære værsjefen trekker også opp et annet aspekt ved det å ankomme overgangsalderen, nemlig den rasjonelle tankegangen rundt døden.

— Å komme i overgangsalderen gjør litt med hvordan du betrakter livet. Det har i hvert fall gjort det for meg. Du skjønner at du på en måte har kommet på den andre siden av det som venter oss alle, altså døden. Du forstår at du er i ferd med å gå inn i en ny fase av livet ditt der du ikke lenger er ung og lovende, men heller en aldrende voksen dame. Selv er jeg obs på alderen min, noe som har resultert i at jeg har begynt å skrive dikt om det å eldes.

— Den største lærdommen jeg har tatt med meg de siste månedene er å prøve å se den positive siden av dette. Jeg er jo relativt fersk i gamet, men jeg har bevisst bestemt meg for å se på dette som en spennende reise i egen kropp, og ikke være flau over verken alderen min eller det faktum at jeg er kommet i overgangsalderen, sier Gjengedal.

Viktig råd til andre

Til andre kvinner som opplever endringer i kroppene sine, har Gjengedal et betryggende råd.

— Det er helt unødvendig å gå rundt og være bekymret, slik jeg gjorde i en liten periode. Oppsøk heller legen, og bli lettet over beskjeden om at du har kommet i overgangsalderen framfor å tro du skal dø. Det å vite at man ikke er alene, å vite at det er flere som har det slik du har det er også utrolig betryggende, og ikke minst kjempeviktig for psyken, avslutter Gjengedal.

Av: Andreas Aguilera Myrvold

Next article