Skip to main content
Home » Overgangsalderen » Aldring av huden er helt naturlig, enten vi liker det eller ikke
Din hud

Aldring av huden er helt naturlig, enten vi liker det eller ikke

De vanligste tegene på aldrende hud er at rynker begynner å komme til syne, huden blir slappere og grovere, og holder ikke like godt på fuktighet som før. Foto: Getty Images

Hudens aldring skjer naturlig hos alle. Det er mange årsaker til aldrende hud, både interne og eksterne. De interne er primært relaterte til hormoner, dvs. mindre østrogen. Men prosessen påvirkes i tillegg av vår genetiske bakgrunn, stress, livsstil og miljøfaktorer.

Katarina Zak Stangeland

Spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris Sykehus Hinna Park i Stavanger og leder for Norsk forening for dermatologi og venerologi

De vanligste tegene på aldrende hud er at rynker begynner å komme til syne, huden blir slappere og grovere, og holder ikke like godt på fuktighet som før.

Redusert østrogen

Men det finnes faktisk tiltak du kan gjøre for å holde huden din ung og frisk så lenge som mulig. Når du blir eldre, dannes ikke nye hudceller like raskt, og det ytre laget blir tynnere. Det gjør huden din dårligere til å holde på fuktigheten enn tidligere. Produksjonen av kollagen og elastin synker, og gjør nettverket av tråder mindre stramt. Huden blir som følge av dette både slappere og grovere. På grunn av mindre østrogen vil noen merke økt hårvekst i ansikt men ofte mindre i hårbunn, med en generell uttynning eller av og til kun på isse.

Mange merker bedre hud ved østrogenbehandling, da mye av de interne årsakene er av hormonell årsak. Både huden og håret påvirkes av redusert østrogen.

Å minske aldringstegnene

Det er vanskelig å påvirke de genetiske faktorene, men man kan gjøre annet for å minske aldringstegnene. Eksterne faktorer er for eksempel miljø, soleksponering og livsstil, som for eksempel røyking.

Det er dokumentert at stress forverrer mange hudtilstander- og sykdommer, og faktisk kan fremskynde aldring av huden. Mange tror årsaken er at stress stimulerer det autonome nervesystemet, og gjør at kroppen utsondrer hormoner som bidrar til økt inflammasjon, oxidativ stress og skader DNA-et.

En sunn livsstil

Usunn livsstil som innebærer stress, lite søvn, røyking og alkohol er med andre ord ting du bør styre unna hvis du vil gi huden best mulig forutsetninger. Men den verste fienden er allikevel solen. Mange vil derfor få mer pigmentflekker og solskadet hud på soleksponerte områder.

UV-stråler fra sola bryter ned kollagenet, et protein som støtter bindevevet og holder huden elastisk og sterk. Overdreven soling øker i tillegg faren for pigmentflekker og rynker, men også celleforandringer og hudkreft.

Pigmentforandringene kan man forebygge ved å unngå solforbrenninger, gjennom generell solbeskyttelse og solkrem. Det finnes ulike blekende hudprodukter som serum eller krem man kan prøve, eller laser.

Antioksidanter

For å bekjempe aldringstegn bør du også se etter produkter som inneholder antioksidanter, som for eksempel vitamin C. De bekjemper frie radikaler og forurensing, mens A-vitaminsyre eller retinol og peptider både bekjemper rynker, akne og pigmentflekker og kollagentapet.

Gjennom å bruke milde renseprodukter kombinert med fuktighetskrem, kan man redusere tørr hud.

Av: Katarina Zak Stangeland – spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris Sykehus Hinna Park i Stavanger og leder for Norsk forening for dermatologi og venerologi.

Next article