Home » Mannens helse » Urolog: – Mange menn med overaktiv blære lider i stillhet
Sponsored

Selv om det sjelden snakkes høyt om, er overaktiv blære og inkontinens faktisk et svært utbredt problem blant norske menn. Det er langt ifra alle som vet at enkle og helt vanlige behandlingsmetoder kan være med på å gjøre livet med overaktiv blære mye enklere.

Helsevesenet har etter hvert opparbeidet seg mye kunnskap om inkontinens og legevitenskapen har kommet langt i behandling av problemet. Urolog ved Aleris Urologisk senter i Oslo Espen Kvan har gode nyheter til menn som sliter med overaktiv blære. Det det finnes nemlig trygge og enkle løsninger på problemet.

– Det finnes både medisiner og mindre kirurgiske inngrep for begge typer av inkontinens og dette er behandlinger som har eksistert i lang tid, sier Kvan.

Ingen menn må gå glipp av denne enkle testen på nettet. Slik finner du ut om blæren din bestemmer over deg. Du får svaret med en gang!

To typer av inkontinens

Det skilles gjerne mellom to typer av inkontinens, stressinkontinens og trangsinkontinens.

Stressinkontinens: Man opplever at det lekker når man for eksempel, hoster, nyser, ler eller er i fysisk aktivitet fordi det legges press på bekkenbunnen.

Trangsinkontinens (også kjent som urge-inkontinens): Man får en plutselig trang til å late vannet. Ofte starter det som enkle dråper, men med tiden forverres det gradvis til at hele blærens innhold lekker ut.

Tabu blant menn

Man regner med at nesten 450 000 norske menn og kvinner (1,2) har problemer med overaktiv blære. I tillegg tror Kvan at mørketallene er store ettersom sykdommen er veldig tabubelagt.

– Det er helt sikkert mange menn som lider i stillhet. Det å tisse på seg er ikke akkurat noe man diskuterer med kompiser, sier Kvan.

Derfor er det dessverre langt ifra alle menn som sliter med overaktiv blære som velger å oppsøke lege. Mange opplever temaet som svært vanskelig å snakke om og velger derfor å la være.

En liten sjekk kan utgjøre en stor forskjell

Det kan ikke understrekes nok hvor stor forskjell et legebesøk kan utgjøre hvis man lider av overaktiv blære. Hos legen vil man bli bedt om å fylle ut et skjema som kartlegger drikke- og vannlatningsvaner. På denne måten kan det vurderes hva slags inkontinens og overaktiv blære man lider av, samt hvilken behandling det er behov for.

Mange menn blir positivt overrasket over den hjelpen de kan få, noe som bare understreker at en liten sjekk hos legen kan utgjøre en stor forskjell!

Ingen menn må gå glipp av denne enkle testen på nettet. Slik finner du ut om blæren din bestemmer over deg. Du får svaret med en gang!

(1) www.ssb.no 27.02.2020

(2) Milsom I, Abrams P, Cardozo L et al. “How widespread are the symptoms of an overactive    bladder and how are they managed? A population-based prevalence study.”BJU Int. 2001 Jun;87(9):760-6.

Next article