Home » Mannens helse » Urolog Sevat Molven: – Jeg har sett verre
Mannens helse

Urolog Sevat Molven: – Jeg har sett verre

Sevat Molven, urolog ved Aleris. Foto: Aleris

Ordentlige mannfolk har stålkontroll på tingene sine. Hvordan kan det da ha seg at så mange menn ikke klarer å ta vare på det viktigste utstyret de har, det mellom beina?

Det sies at menn tenker med, æh … ja, det vi har mellom bena. Fair enough. Hva med å tenke litt  det også iblant? Men da må vi tenke med hodet!

For all del – be aldri om hjelp!

Måtte gudene forby. Ekte mannfolk klarer seg selv. Men når noe i huset ikke funker, lar vi det da bare ligge? Eller venter vi på at kona plukker opp mobilen og ringer håndverkeren? Jepp, når det gjelder underlivet er det det nettopp det vi gjør. Vel, kanskje ikke håndverkeren, da.

Når underlivet ikke funker helt som det skal, sitter menn stille i båten. Mange frykter at undersøkelsen er ubehagelig. Når de oppsøker lege, har de vanligvis tenkt lenge eller så er det kona som har bestilt time.

– De som har gått og kjent på symptomer kommer gjerne etter hvert når ting øker på. Mens når det gjelder for eksempel en sjekk av prostataen eller sterilisering, har de utsatt det lenge, sier Urolog Sevat Molven ved Aleris.

Kvinner har den «fordelen» at mange allerede i ung alder har måttet brette seg ut for gynekologen. Menn bestiller ikke service på understellet, og terskelen for å snakke med legen blir bare høyere med tiden.

#spør for en venn

Urolog Sevat Molven og hans kollegaer ved Aleris har tatt konsekvensen av det. De har startet kampanjen #spør for en venn der folk får svar på vanlige spørsmål – bare for en venn, selvfølgelig.

Selv om ironien er åpenbar, forteller Molven at han møter pasienter som kommer fordi venner og kollegaer har snakket sammen. Særlig yngre menn.

– Når noen har sterilisert seg, hender det at folk prater sammen på jobben. Og plutselig dukker det opp flere fra samme sted. Det er ikke uvanlig, sier Molven.

Har alltid sett verre

Menn tror gjerne at de er alene i verden. Når Molven snakker med pasienten forteller han at det som er unikt og pinlig for mannen som sitter ovenfor ham er ren rutine for urologen – undersøkelser og inngrep han gjør daglig. Det er et uttrykk som heter «Jeg har sett verre».

– Ja, vi har alltid sett noe verre før, ler Molven, som er opptatt av at menn må få informasjon om hvor enkel en undersøkelse eller behandling kan være.

Ingenting å grue seg til, med andre ord.

Dette skal du være obs på

  • Trang forhud: et helt vanlig problem som kan gi infeksjoner fordi renhold er vanskeligere. Det kan være smertefullt blant annet når du har sex. Inngrepet er dagligdags for urologen.
  • Ereksjonsproblemer betyr ikke nødvendigvis at du holder på å bli varig impotent. Det kan være et tidlig symptom på andre sykdommer, for eksempel høyt blodtrykk og diabetes. Snakk med legen din om det.
  • Væskefylt pung. Den blir stor og er i veien.
  • Sterilisering: ikke et symptom, men et udramatisk inngrep for menn som har de barna de ønsker seg.


Ett unntak

Du trenger vanligvis ikke oppsøke lege med mindre du har symptomer. Men det finnes et viktig unntak: Prostatakreft. Når du først merker symptomer er du for sent ute. Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn. Det finnes flere måter å undersøke prostataen på. Det vanlige er først en blodprøve og deretter en undersøkelse: en hanskekledt legefinger like innenfor endetarmsåpningen i tre sekunder.

Tre sekunder!

Det kan være fristende å droppe denne, men med livet som innsats? Tenk med huet.

Av Christian Geelmuyden

Neste artikkel