Skip to main content
Home » Mannens helse » – Ikke toppidretten som er tøff. Det er livet som er tøft!
Mannens helse

– Ikke toppidretten som er tøff. Det er livet som er tøft!

Felix Baldauf, bryter i verdenstoppen og aktuell i NRK-dokumentaren "Hode i klemme". Foto: Bildbyrån

Bryteren Felix Baldauf ble forlatt av faren og vokste opp med moren som fant trøst i flaska. Felix sitt fristed var brytematta, men han ble ikke helt fri før han åpnet seg om depresjonen.

I NRKs TV-dokumentar «Hode i Klemme» snakker Felix ufiltrert ut om sine mentale utfordringer.

Definisjonen på å rive av plasteret

Baldaufs reise har vært krevende. Brytematta ble fristedet hans, et sted der han kunne mestre. Selv om han ikke er alene om å ha en tøff bagasje i brytermiljøet, var det helt uaktuelt å fortelle om kampene på hjemmebane og depresjonen.

Da Felix var 22 år ble det for mye å bære på, selv om han hadde sitt beste år som bryter, ranket som nummer to i verden og med et EM-gull i kofferten. Han åpnet seg litt etter litt, først for treneren, deretter kompiser. Men da han snakket ut på TV ble den tunge børen lettere å bære.

– Det var definisjonen på å rive av plasteret fort, forklarer Felix Baldauf, bryter i verdenseliten og TV-aktuell i NRK-dokumentar.

Selv om det var tøft å bryte gjennom fasaden, er åpenheten årsaken til at Felix har det bra i dag. Den har gjort ham «skuddsikker».


Høy terskel for åpenhet blant unge menn

Mental helse blant unge er en «snakkis» i media. Forventningspress og et liv som er «high pace» kan være en årsak, tror Felix. Alle skal se bra ut og være lykkelige i sosiale medier. Men det skrives lite om vonde følelser, særlig blant gutter. Gutter skal fortsatt holde igjen, være tøffe. Ikke sutre.

– Det er ingen som går rundt og spør hvordan du egentlig har det, sier Felix.

Alle må finne sin egen måte

Felix ser på bagasjen sin som en drivkraft. Den er en viktig grunn til at han har lyktes. For et par måneder siden fikk han diagnosen Bekhterevs sykdom. Skulle han gi seg? Dumt spørsmål. Felix jager nå OL-drømmen i Paris i 2024.

Åpenhet er lett for en som er så «vellykket» som Felix, tenker du kanskje – en toppidrettsutøver med skuffen full av medaljer. Men han har fått det til av en grunn. Han har snudd motgang til motivasjon.

Alle må finne sin egen måte å åpne seg på, påpeker han. Alternativet er å stenge følelsene inne til de spiser deg opp.  Det er verre, og Felix snakker av egen erfaring:

– Toppidretten er ikke tøff, det er livet som er tøft! Mestrer du livet, kan du mestre alt, avslutter Felix Baldauf.

Av Christian Geelmuyden

Next article