Skip to main content
Home » Mannens helse » Alle menn vil ha et pent smil
Sponset

I 2018 fikk Erik (52) beskjed om at han hadde en sjelden tannsykdom som gjorde at fortennene måtte byttes ut. Han fikk hjelp av Galleri Oslo Klinikken som benytter en ny digital metode når de skal planlegge og sette inn nye implantater.

Tannsykdommen som Erik fikk påvist gjør tennene hule, og etter hvert mister de så mye av styrken sin at de blir ødelagt.

– På den første konsultasjonen foretok vi en full sjekk av Erik. Vi snakket med han om hva vi måtte gjøre og om hans forventninger til sluttresultatet, sier Kåre Jan Attramadal, som er tannlege med spesialkompetanse i implantatprotetikk ved Galleri Oslo Klinikken.

Neste steg var å ta en CBCT, som er et tredimensjonalt røntgenbilde av den aktuelle delen av kjeven hvor det skal settes inn implantater. I tillegg scannet de også tannoverflatene og tannkjøttet med en intraoral skanner. Dermed fikk de en eksakt digital modell av tenner og tannkjøtt.

– Basert på disse dataene satte vi oss ned sammen med kirurg og tanntekniker for å planlegge eksakt hvordan implantatene skulle bli og hvordan de skulle plasseres i kjeven. Dette har vi et dataverktøy som hjelper oss med. Verktøyet gir oss en veldig god oversikt over alle strukturer i munnen, som for eksempel tannkjøtt og nervebaner, og bidrar til at vi får plassert implantatene helt nøyaktig, forklarer Attramadal.

Dataprogrammet hjelper også spesialistene når de skal planlegge hvordan de endelige kronene og broene skal se ut til slutt. Galleri Oslo Klinikken er en av de som satser mest på denne metoden i Norge og har utviklet sin egen metode sammen med Nobel Biocare.

En mal for kirurgen

Det lages også en guideskinne som fungerer som en mal slik at det blir enklere for kirurgen å gjøre arbeidet eksakt som det er planlagt. Da blir implantatene satt inn riktig i alle tre dimensjoner.

– Siden alt er planlagt digitalt på forhånd, og at vi har denne malen, blir sluttresultatet veldig forutsigbart. Det gjelder også for kroner og broer.

Smidig behandling

Etter at tennene er trukket, og det er satt inn implantater, må tannkjøttet gro og implantatene få skikkelig feste. Dette tar fra tre til seks måneder, og mens han ventet, fikk Erik en midlertidig bro.

– De lagde et sett med midlertidige tenner som jeg fikk samme dag som jeg ble operert, og det var jeg veldig fornøyd med, for da slapp jeg å forlate klinikken uten tenner, forteller Erik.

Tre-fire måneder etter fikk Erik de endelige porselenstennene sine, og han er godt fornøyd med resultatet.

– Hele denne behandlingen foregikk veldig smidig, og tannbehandlingen gikk ikke utover noe av hverdagen min, bortsett akkurat fra tiden jeg brukte i tannlegestolen. Jeg har fått flotte, nye tenner, og et fint og hvitt stort smil. Det var også ganske spennende å være med på dette, og artig at de viste så mye engasjement for den nye metoden og for at sluttresultatet skulle bli best mulig, smiler Erik.

Større forutsigbarhet

Shoresh Afnan, som er daglig leder og kirurg på Galleri Oslo Klinikken, forteller at Erik var den aller første pasienten som de brukte denne metoden på.

Shoresh Afnan. Foto: Galleri. Oslo Klinikken

– Vi har virkelig vist at det går an å bruke teknologi for å utføre denne typen behandling på en mye bedre måte enn vi kunne tidligere. Når alt er forutsigbart, er også sjansen for komplikasjoner mye mindre. Dessuten får vi pasienter som har det bedre og opplever kortere rekonvalesenstid. Derfor regner vi med å benytte denne metoden på bortimot hundre prosent av de pasientene som trenger nye implantater om ikke lenge, forklarer han. Han forteller også at de har reist til flere utenlandske klinikker for å lære, og at målet er at Galleri Oslo Klinikken skal bli ledende på implantater i Norge.

Fakta

– Foruten implantatbehandlinger, har Galleri Oslo Klinikken også spesialister innen endodonti (rotfylling), radiolog, kjeveortoped (tannregulering).
– Klinikken tar imot henvisninger fra hele østlandsområdet og inviterer pasienter med behov for implantatbehandling til en uforpliktende konsultasjon.
– Se www.galleriosloklinikken.no eller ring 22 36 76 00

Av Tom Backe

Next article