Skip to main content
Home » Mannens helse » 5 ting alle menn bør vite om inkontinens
Sponset

Overaktiv blære er en lidelse som mange menn vil oppleve i løpet av livet. Det kan få konsekvenser for både helse og livskvalitet. Nettopp derfor er det viktig at man har nødvendig kunnskap om overaktiv blære. For det er faktisk hjelp å få!

Her er 5 ting alle menn bør vite om inkontinens.

1. Du er ikke alene

Det er langt ifra alle som har lyst til å snakke om sin overaktive blære, men det burde vi bli mye bedre til. For visste du at omtrent 450 000 (1,2) nordmenn lider av overaktiv blære?

Det betyr at du ikke er alene dersom du opplever overaktiv blære. Det betyr også at helsevesenet har mye kunnskap om inkontinens og mulighet til å hjelpe deg. Avhengig av hva slags problemer man opplever, kan det ofte behandles med livsstilsendringer, medisiner eller mindre inngrep.

Sjekk om du er en av nesten en halv million nordmenn som lider av #Den ause folkesykdommen». Ta testen HER

2. En liten sjekk kan utgjøre en STOR forskjell

For å bli behandlet skal man selvfølgelig ta kontakt med en lege. Det er ikke alle menn som er glad i å dra til legen, men det kan ikke understrekes nok hvor stor forskjell det kan utgjøre hvis man lider av overaktiv blære.

Hos legen vil man bli bedt om å fylle ut et skjema som kartlegger drikke- og vannlatningsvaner. På denne måten kan det vurderes hva slags inkontinens og overaktiv blære man lider av, samt hvilken behandling det er behov for.

Mange menn blir positivt overrasket over den hjelpen de kan få, noe som bare understreker at en liten sjekk hos legen kan utgjøre en stor forskjell!

Ta den enkle testen og se hvilke tiltak som kan hjelpe akkurat deg med din lidelse.

3. To typer av inkontinens

Det finnes faktisk flere en én form for inkontinens – og man skiller mellom stress- og trengningsinkontinens (også kjent som urge-inkontinens).

Ved stressinkontinens kan man ikke holde på vannet når man for eksempel hoster, nyser eller er fysisk aktiv fordi det legger press på bekkenbunnen.

Ved trengningsinkontinens får man en plutselig trang til å tisse og lekker før man når toalettet. Det er blærens innhold som lekkes og trangen kan ikke stoppes underveis.

Heldigvis finnes det i dagens Norge behandling for begge typer av inkontinens.

4. Ikke tro på mytene

Helt seriøst skal man altså ikke tro på alt man hører. Det finnes nemlig et hav av myter om overaktiv blære som bidrar til å gjøre lidelsen til et altfor stort tabu hos menn.

For eksempel stemmer det ikke at alle menn som lever med inkontinens og overaktiv blære er tvunget til å gå med bleie resten av livet. Det er heller ikke riktig at operasjon er den eneste behandlingen som finnes.

Ta testen her og se om du bør oppsøke lege – finn ut hvilke tiltak som kan gjøre livet enklere

5. Et viktig spørsmål

Ubehandlet inkontinens og overaktiv blære har helsemessige konsekvenser for en del menn. Det kan for eksempel være i form av at man ikke får en god nattesøvn på grunn av vannlating. Og er det en ting de fleste menn kan skrive under på, er det at livet blir surt hvis man ikke får søvnen sin!

Andre opplever at inkontinensen går utover deres sosiale liv fordi de frykter uhell og i stedet velger å holde seg unna sosiale arrangementer.

Derfor kan det være en god idé å stille seg selv noen viktige spørsmål slik at man kan få den hjelpen man trenger. Påvirker blæren helsen min? Legger min blære en demper på mitt sosiale liv? Påvirker blæren livskvaliteten min?

Man bør uten tvil vurdere å ta kontakt med helsepersonell hvis man kan svare ja på ett av disse spørsmålene. For veien til et bedre liv med overaktiv blære starter ofte med det beste – og kanskje det enkleste rådet av dem alle: Snakk med legen din, mann.

Svar på 5 enkle spørsmål og se hvordan du kan få et bedre liv med overaktiv blære

(1)www.ssb.no 27.02.2020

(2) Milsom I, Abrams P, Cardozo L et al. “How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study >/= 40 year”BJU Int. 2001 Jun;87(9):760-6.

URO_2020_0066_NO

Next article