Skip to main content
Home » Folkehelsen » Tabubelagt lidelse rammer mange nordmenn – dette bør man vite
Sponset

Lekker det ofte urin etter dobesøk? Må du opp flere ganger om natten for å tisse? Er det noen ganger du ikke klarer å holde deg før du rekker toalettet? Det kan være tydelige tegn på at man lider av overaktiv blære.

Ta den enkle testen og se hvilke tiltak som kan hjelpe akkurat deg med din lidelse.

De færreste tør å snakke åpent om problemer med egen blærekontroll. Overaktiv blære eller inkontinens går derfor ofte under navnet «Den tause folkesykdommen». Selv om det er fort gjort å tenke at man er en av få som sliter med dette, er nok problemet vanligere enn mange tror.

Rammer mange nordmenn

Den største grunnen til at det ofte kalles «Den tause folkesykdommen» er fordi temaet er meget tabubelagt. Mange skammer seg over at de ikke klarer å ha kontroll på egen vannlating og holder derfor problemet for seg selv. Det er det ingen grunn til skal man tro statistikken.

Selv om det snakkes veldig lite om er det faktisk svært utbredt. Det estimeres at hele 450 000 over 40 år bare i Norge (1) (2) sliter med overaktiv blære eller inkontinens.

Sjekk om du er en av nesten en halv million nordmenn som lider av #Den ause folkesykdommen». Ta testen HER

To typer inkontinens

Det finnes flere enn én form for inkontinens – og man skiller mellom stress- og trengningsinkontinens (også kjent som urge-inkontinens).

Ved stressinkontinens opplever man større eller mindre urinlekkasjer når man for eksempel hoster, nyser eller er fysisk aktiv fordi det legger press på bekkenbunnen.

Ved trengningsinkontinens får man en plutselig trang til å tisse og lekker før man når toalettet. Det er blærens innhold som lekkes og trangen kan ikke stoppes underveis.

Enkle tiltak som kan hjelpe

Heldigvis finnes behandlinger for begge typer av inkontinens. Dette er behandlinger som har eksistert i lang tid.  

Første steg i prosessen er å oppsøke fastlegen for å få kartlagt hva slags inkontinens man lider av og hvilken behandling som passer best. Den enkle testen via lenken under kan gi et raskt svar på om man bør kontakte lege om problemet! (3)

Svar på 5 enkle spørsmål og se hvordan du kan få et bedre liv med overaktiv blære

(1) www.ssb.no 27.02.2020

(2) Milsom I, Abrams P, Cardozo L et al. “How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study>/= 40 year.”BJU Int. 2001 Jun;87(9):760-6.

(3) Blæren.no

URO_2020_0066_NO

Next article