Skip to main content
Home » Folkehelsen » Denne enkle testen avslører om man bør gå til lege med overaktiv blære
Sponset

Dersom man er usikker på hva man bør gjøre med problemet kan denne enkle testen gi en god pekepinn på hvilke alternativer som kan være aktuelle.

Ta testen her og se om du bør oppsøke lege – finn ut hvilke tiltak som kan gjøre livet enklere

Mange nordmenn lider i dag av det vi kaller for «overaktiv blære». (1) (2) Det innebærer blant annet hyppige dobesøk, lekkasjer og at man ofte må opp om nettene for å gå på do. De fleste oppleves det som svært plagsomt og i noen tilfeller fører det til dårligere livskvalitet.

I frykt for urinlekkasjer kan er det blant annet noen som begrenser begrenset sosial omgang fordi selv en liten tur ut krever planlegging av dobesøkene. Dessverre er det få som ønsker å snakke om problemet på grunn av skammen som er forbundet med å ha overaktiv blære. Linda er en av de som har åpnet om livet med overaktiv blære.

– Hele livet ble påvirket. Jeg planla livet rundt toalettbesøkene og sørget hele tiden for å forebygge lekkasje. For eksempel passet jeg på å gå på toalettet før og etter jeg skulle på butikken eller levere barna i barnehagen. Hvis jeg skulle kjøre langt, planla jeg ekstra pauser for å være sikker på å ha så lite urin i blæren som mulig. Hvis jeg skulle lekke, skulle det være minst mulig. Jeg begrenset også væskeinntaket. Jeg hadde rett og slett blæren i tankene hele tiden, forteller hun.

Finn ut om du bør kontakte lege ved hjelp av denne enkle selvtesten!

5 enkle spørsmål

På nettstedet blæren.no (3) kan man nå ta en enkel selvtest som består av 5 enkle spørsmål om temaet. Ut ifra svarene man oppgir får man en pekepinn på hvorvidt det er hensiktsmessig å oppsøke lege om problemet. Et lite legebesøk kan ofte utgjøre en betydelig forskjell.

Hos legen vil man typisk bli bedt om å fylle ut et skjema for å kartlegge vannlatingsvaner. Neste steg er da å finne ut hvilke alternativer som kan være mest effektive. Ettersom problematikken er svært utbredt finnes det mange ulike behandlingsmetoder som kan gjøre hverdagen bedre for personer som sliter med overaktiv blære.

Ta testen her og se om du bør oppsøke lege – finn ut hvilke tiltak som kan gjøre livet enklere 

(1) www.ssb.no 27.02.2020

(2) Milsom I, Abrams P, Cardozo L et al. “How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study.”BJU Int. 2001 Jun;87(9):760-6.

(3 )Blæren.no

URO_2020_0066_NO


Next article