Skip to main content
Home » Persontilpasset behandling » Revolusjon i blærediagnostikk
Sponset

PRESSURO® gir legene en banebrytende metode for å diagnostisere vannlatingsproblemer, ved hjelp av en mikrochip koblet til en app.

– Du trenger kun et nålestikk i buken, så vil mikrochipen sende data til en programvare og gi et detaljert bilde av blærens funksjon, forklarer Ingelin Clausen, daglig leder i InVivo Bionics.

Vi befinner oss på hovedkontoret deres hos Aleap i Forskningsparken, kun en ti minutters t-banetur fra Oslo sentrum. Her har Clausen og hennes team på syv dedikerte forskere og ingeniører fokusert på å utvikle avanserte løsninger for bedre diagnostisering og behandling av ulike helseproblemer.

Dette gjør de ved å kombinere medisinske prinsipper med banebrytende nanoteknologi, noe som har posisjonert dem til å bli en betydelig aktør innen helseteknologi.

Mindre enn en millimeter

Fra kontorstolen viser hun oss mikrochipen; kjernen i PRESSURO®. Den er under én kvadratmillimeter stor og nesten usynlig ved første øyekast.

Mikrochipen er koblet til en kabel som kommuniserer med en ekstern elektronikkbrikke, som videre kommuniserer med en programvare. Denne løsningen gir legene tilgang til presise data som forbedrer diagnostiseringen av pasientenes tilstand. Ikke minst vil pasientene med denne løsningen unngå ubehagelige prosedyrer.

– Sammenlignet med dagens verktøy som er i bruk så vil jeg si at PRESSURO® er revolusjonerende, sier Dr. Leif Erik Grønning, urolog ved Aleris privatklinikk.

– Slik teknologien er i dag så bruker man lange katetere inne i urinrøret, noe som er krevende for pasienten. De må møte opp på sykehus for en undersøkelse, og resultatene gir kun et øyeblikksbilde fra en halvtimes måling. Med PRESSURO® kan vi derimot samle data over flere dager under pasientens normale aktiviteter, noe som, sammen med en pasientdagbok, gir mye mer nøyaktige og representative målinger, forklarer Grønning og illustrerer dette med å fortelle hvordan mikrochipens målinger avgjør hvilken sykdom pasienten lider av.

– Ved å måle trykket i blæren kan vi avdekke om det er en overaktiv blæremuskel, om det er en prostata som blokkerer avløpet, eller om blæren er for svak. Dette er avgjørende for å kunne gi riktig behandling, legger han til.

PRESSURO® gir leger en ny måte å diagnostisere vannlatingsproblemer på, ved hjelp av en mikrochip og en app eller nettleser. Foto: Kristian Fabrizio

Berører 900 millioner mennesker

– Det anslås at 900 millioner mennesker i alle aldre verden over rammes av vannlatingsproblemer. Dette er ofte et tabubelagt tema som påvirker både deres fysiske og psykiske helse, sier Clausen og understreker at behovet for nye løsninger gir InVivo Bionics  store muligheter både medisinsk og økonomisk.

Vekker internasjonal oppsikt

Nylig mottok selskapet en viktig tildeling fra European Innovation Council.

 – Tildelingen på 2.5 millioner euro er en stor tillitserklæring og har akselerert produktutviklingen vår. Det viser at vår teknologi har potensial til å bli verdensledende og at markedet virkelig trenger dette produktet, legger hun til.

Under et nylig besøk til USA, ble hun tatt imot som en «rockestjerne» av spesialister innen helseteknologi, som mente at produktet er unikt og nødvendig. «Dette produktet er helt unikt og dette produktet trengs!», var mantraet.

På spørsmål om når PRESSURO® blir tilgjengelig på markedet, svarer Clausen at lanseringen er forventet våren 2025. Hun forteller også at de nå planlegger en studie på 30 pasienter, hvor resultatene vil publiseres i medisinskfaglige tidsskrifter.

– Kliniske studier på rundt 30 pasienter ved Aleris og Rikshospitalet er essensielle for å demonstrere nytteverdien av PRESSURO® for ulike pasientgrupper, sier Clausen.

FAKTA

InVivo Bionics-teamet består av forskere, forretningsutviklere og gründere som samarbeider med et verdensomspennende nettverk av kliniske eksperter, alle ivrige etter å gjøre en forskjell innen urologi.

Les mer på invivo.io

Av Kristian Mendoza

Next article