Skip to main content
Home » Persontilpasset behandling » – Jeg er beviset på at forskning nytter
Persontilpasset behandling

– Jeg er beviset på at forskning nytter

Stian Aagnes (39) har en livstruende kreftsykdom, men lever som normalt på grunn av en liten pille. Han er nok et bevis på at forskning nytter. Foto: Jorunn Valle Nilsen

I elendig forfatning og med en kropp full av kreft hadde Stian fortalt barna at pappa nok snart kom til å være borte. Noen uker senere kunne han fylle lungene og løpe flere kilometer.

Stian Aagnes (39) lever et aktivt liv. Når han ikke er på jobb, renoverer trebarnsfaren kåken sin på Kvaløya. Det blir lite tid til crossfit­trening for tiden, men han rakk da i det minste en joggetur i går. Det er ingenting som tyder på at Stian har lungekreft. Men det har han.

I august 2018 hadde helikopterpiloten hostet i månedsvis. Å gå og snakke samtidig var krevende, han hev etter pusten da han slepte på plass søppeldunken utenfor huset – unormalt for en veltrent fyr med flere års fartstid i forsvaret.

20. mars året etter ble han lagt inn på Rikshospitalet, utslitt, oppblåst og frustrert over at legene ennå ikke kunne slå fast hva som feilte ham. Stian nektet å reise hjem før noen ga ham et svar.

Persontilpasset behandling

– De lyste opp som et juletre, forteller Stian om bildene legen viste ham. Begge lunger var tettpakket med kreftceller, de lyste rødt som en ballong. I lymfeknutene, under armene, oppetter halsen, i ribbeina, gjennom ryggraden – det var kreft overalt.

Det var unødvendig å understreke alvoret.

Stian kjente det også på kroppen der han lå i elendig forfatning, påkoblet fire liter oksygen, knapt i stand til å sette seg opp. Han fortalte barna sine på 3 og 6 år at det ikke var sikkert pappa kom til å leve så lenge. De fortjente å vite det før han brått var borte.

Deretter brukte han kreftene på å få orden på økonomien, passe på at forsikringene var i orden, at han ikke etterlot seg noe rot.

 – Jeg trodde jeg kom til å være død før jul, sier Stian.

Luft i lungene

Stian fikk diagnosen ALK-positiv lungekreft. Da han kom hjem til Kvaløya begynte han å ta den daglige pillen legen hadde skrevet ut.

Kunne en pille virkelig stoppe den hemningsløse celleveksten i kroppen hans?

Halvannen uke senere løp han 500 meter, etter en måned 3 kilometer. Han peiset på, løp og syklet om hverandre.

 – Jeg kunne fylle lungene med luft, kjente at det reiv nederst i lungelappen. Det var en ekstremt god følelse!

Behandlingen fortsatte å virke. Tre måneder senere viste bildene ingen kreft. Det gjør de heller ikke i dag, fem år senere.

Håper på nye gjennombrudd

Om livet er normalt, er ikke alvoret mindre stort og overveldende. Forventet overlevelse for pasientene i den lille gruppen med diagnosen ALK-positiv er seks–sju år. Stian lever symptomfritt etter fem, men en dag vil effekten av behandlingen avta, det vet han.

Likevel er han håpefull og tror nye gjennombrudd vil finne sted i mellomtiden slik at han kan nå målet han har satt seg:

 Å ønske barnebarn hjertelig velkommen.

 Han priser forskningen som holder ham i live, og som lar ham leve et fullverdig liv.

 – Jeg har en livstruende kreftsykdom, men lever som normalt. Jeg er beviset på at forskning nytter.

Bli fast giver

Visste du at å støtte kreftsaken bare koster det samme som to kopper kaffe, en liten pizza, en halv parkeringsbot eller en kort taxitur? For bare 200 kroner bidrar du til at:
♥færre får kreft
♥flere overlever
♥vi kan tilby gratis omsorgstilbud til pasienter og pårørende

Du velger selv hvor mye du vil gi og hvor ofte. Du kan si opp avtalen når som helst. Takket være alle våre givere kan vi vi dele ut over 200 millioner til forskning hvert år. Og forskningen virker – nå overlever 3 av 4 som får kreft. Det er det mye håp i resultatene!

Tekst: Øyvind Rolland

Next article