Skip to main content
Home » Øyehelse » – Sjekk øynene årlig
Sponset

Øyehelsen sier så mye om allmenntilstanden at et årlig besøk hos optiker burde være obligatorisk. Optikerne gjør nemlig langt mer enn å selge briller.

Synstest er nok det første de fleste forbinder med optikere og øyeleger, men de driver med så mye mer, og vi har dessverre lett for å drøye med å oppsøke dem, gjerne en stund etter at armene er blitt «for korte». For du kjenner deg kanskje igjen, om du er blant de som må holde mobilen på armlengdes avstand?

– Men det er mange andre grunner til å besøke optikeren, blant annet for å sjekke øyehelsen, og da mener jeg ikke bare hvilken styrke du trenger på linsene eller brillene. Altfor mange lar det skure, og tenker det holder å kjøpe noen billig-briller på super’n. Det holder ikke. Mange er heller ikke klar over at rennende øyne faktisk kan skyldes at de er tørre. Det høres jo helt feil ut, men er altså sant, og det finnes god behandling, forteller Jan-Otto Dokken, som er EssilorLuxotticas instrument-direktør for Nord-Europa.

Jan-Otto Dokken

EssilorLuxotticas instrument-direktør for Nord-Europa

– Får bare ett sett øyne

Han er nøye med å presisere at øyehelsen, som helse ellers, avhenger av en sunn livsstil og av regelmessig sjekk.

– Vi har jo bare ett sett øyne. De kan ikke, som tennene, bare byttes ut. Tar vi ikke vare på dem, risikerer vi i ytterste konsekvens å miste synet, og da tenker jeg på mer enn det faktum at vi blir mer langsynt med alderen. Trykket i øyeeplet er blant tingene som ofte måles hos optikeren. Mange optikere er fortsatt ikke flinke nok til å informere klientene om hvorfor slike målinger utføres, slik at vi forstår viktigheten av å komme tilbake, fortsetter han.

– Typisk sjekker også optikeren netthinnen og eventuell tørrhet i øynene, slik at det tas tak i, før det blir et problem. Det gjelder også grønn og grå stær, som det er viktig å håndtere tidligst mulig. Problemer med kapillarene, de ørsmå blodårene i øyet, kan i alvorlige tilfeller også føre til at øyet «dør» av mangel på næring, så faremomentene er mange. Dessuten er det viktig å være klar over at øyet kan si en del om andre problemer i kroppen.

Våte øyne egentlig tørre

50-60 prosent av befolkningen har et problem med tørre øyne de ikke vet om. Det kan gi seg utslag i våte øyne i kraftig vind, som skyldes at oljefilmen som omslutter øyet er svekket. Kanskje fordi vi ikke blunker nok, når vi sitter foran PC-skjermen. Det ser vi ikke minst i den yngre delen av befolkningen. Ifølge Dokken er det mange andre grunner til å besøke optiker, enn behov for nye briller. En sjekk bør helst utføres én gang i året.

– Det er ikke dermed sagt at man trenger nye briller, men når vi vet hva øyehelsen sier om allmenntilstanden, bør den tas på alvor. Optiker gir en ærlig vurdering, og ønsker ikke først og fremst å selge deg noe. I senere år har vi sett en rivende utvikling av diagnostiserings-instrumentene, som gjør at problemer kan avdekkes tidlig, og at optiker tidlig kan henvise til øyelege eller allmennlege.

– I dag har de fleste optikere kameraer som gir god bildediagnostikk. OCT (Occular Coherence Tomography) er enkelt forklart en ultralyd-metode, som tar tredimensjonale bilder av øyet, og gir langt mer og bedre data enn før.

I Norge arbeider optikere og øyeleger med få barrierer, som er en utfordring i mange land. Terskelen for å oppsøke optiker skal være lav, og de vil fort kunne sluse pasienten videre til øyelege. I Norge finnes det også gode digitale løsninger for dialog mellom optikere og øyeleger.

– Jeg vil anbefale alle som merker syns- eller øyeplager å oppsøke optiker, for de gjør altså så mye mer enn bare å hjelpe med nye briller, og det behøver absolutt ikke å bli dyrt. Og igjen, vi får bare de to øynene vi har, og de kan ikke erstattes, sier Dokken.

Essilor instrumenter

Essilor instrument er bransjens største serviceteam, med 12 medarbeidere som hele tiden jobber for at du skal kunne hjelpe kundene dine på best mulig måte.

Av Jarle Petterson

Next article