Skip to main content
Home » Hjernehelse og nevrologiske sykdommer » Måling av ankelblodtrykk og behandling av høyt blodtrykk
Hjernehelse og nevrologiske sykdommer

Måling av ankelblodtrykk og behandling av høyt blodtrykk

Foto: ELMEDI Klinikken

– Nesten 70 prosent av pasientene våre sliter med dårlig sirkulasjon i venene, altså med tilbakestrømmen av det blodet som skal tilbake til hjertet. Dette gir seg ofte utslag i konkrete plager, som smerter, kramper, hevelser, åreknuter eller uro i bena. Slike plager fører ofte til dårligere livskvalitet og skjer gjerne mens man er i ro, for eksempel om natten og kan ødelegge nattesøvnen, fortsetter han.

I tillegg til plagene har disse pasientene også større risiko for å få hjerte- og karsykdommer.

– Det er viktig at vi er veldig grundige når vi snakker med pasientene. Vi ser på historikken i forhold til hjerte- og karsykdommer, vi spør om de har hatt slag eller infarkt tidligere. Mange av disse sykdommene er også arvelig betinget, så sykdom i familien vil vi også gjerne vite om, forklarer Munkejord.

Tar ankelblodtrykk i bena

Ved klinikken starter de med en vanlig blodtrykksmåling, men tar ankelblodtrykket i bena i tillegg.

– Vi måler ankelblodtrykket i bena slik at vi får målt sirkulasjonen i de største blodårene som går gjennom lårene og leggen. I Norge er ikke denne metoden like vanlig som for eksempel i Danmark, Sverige og Tyskland. Jeg anbefaler alle over 40 år å ta slik måling, for blodtrykket i armen kan vise helt fine verdier, men dersom trykket i bena er utenfor normalområdet kan du allikevel stå i fare for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Behandlingen er svært effektiv ved skulder- og nakkeplager

Dersom det er behov for behandling, gjøres den med et pulserende magnetfelt som består av elektromagnetiske bølger og elektriske impulser. Dette øker blodsirkulasjonen.

– Dette setter i gang en prosess i kroppen og bidrar til å øke sirkulasjonen, og vi ser gjerne resultater etter tolv behandlinger. Da kontrollmåler vi og pleier å finne forbedringer i mer enn 90 prosent av tilfellene, ser Munkejord.

– Behandlingen er varig, men for å følge opp pasientene over tid, tilbyr vi også en gratis kontrolltime med måling av ankelblodtrykket hvert eneste år livet ut.

Av: Tom Backe, [email protected]

Next article