Home » Hjernehelse og nevrologiske sykdommer » «AssiStep» kan gjøre trappa enklere for slagrammede
Sponset

Småbarnspappa Espen (35) ble rammet av et hjerneslag nyttårsaften i 2015. Fra å være helt pleietrengende og usikker på om han kom til å overleve, klarer han nå ved hjelp av et norskutviklet hjelpemiddel å gå trappen helt alene.

I likhet med mange andre, levde Espen en hektisk hverdag som tobarnsfar. Natt til nyttårsaften i 2015 skjedde det noe. På hyttetur sammen med et vennepar følte Espen seg rar og begynte å kaste opp. Kona lurte på om han kunne ha fått et hjerneslag, noe som viste seg å stemme. Espen ble rammet av blødning i hjernestammen, og det var usikkert om han kom til å overleve. Fra å være aktivt opptatt av sykling, golf og å leke høyt og lavt med barna, kunne han plutselig verken gå, snakke eller spise selv. Han var fullstendig pleietrengende.

Stahet førte til bedring

Etter mye hardt arbeid og med god hjelp av blant annet opphold på Sunnaas Rehabiliteringssenter, har han nå trent seg opp til å kunne gå trappen uten å være avhengig av andre. Å starte treningen så tidlig som mulig etter slaget er svært viktig for at opptreningen skal gi godt resultat. Hvile og restitusjon mellom treningsøktene er like viktig som selve treningen.

Foto: Assitech AS

En ny hverdag

Før Espen ble tipset om AssiStep var han helt avhengig av hjelp for å komme seg mellom etasjene i familieboligen deres. Det er i dag fire år siden hjerneslaget, og Espen har gått fra å være helt pleietrengende til å kunne være hjemme alene uten hjelp, og forsere trappa i hjemmet på egenhånd.

Trappeassistenten AssiStep er et hjelpemiddel utviklet ved NTNU i Trondheim som gir støtte og sikkerhet for personer som har utfordringer med å gå trappen på egenhånd. For slagrammede personer er det svært viktig å bruke kroppen og holde seg i aktivitet for å trene opp funksjonsnivået. AssiStep kan søkes som hjelpemiddel via NAVs Hjelpemiddelsentral i hele landet, og ved godkjent søknad er det ingen egenandel for å få AssiStep montert.

Mer informasjon finner du på: www.assistep.no.

Av Halvor Wold, gründer og daglig leder av AssiTech AS

Neste artikkel