Home » Hjernehelse og nevrologiske sykdommer » Endret livsstilen med Hjerteløftet
Hjernehelse og nevrologiske sykdommer

Endret livsstilen med Hjerteløftet

- Jeg følte meg ikke bra, og legen trodde nok ikke at det skyldtes noen sykdom, men at det var en kombinasjon av elementer i en litt dårlig livsstil som gjorde at jeg følte meg slik, sier Fred Arne Norvang. Foto: Privat

For ett år siden var Fred Arne Norvang hos legen enda en gang. Han følte seg ikke bra, og de bakenforliggende årsakene skyldes trolig en usunn livsstil. Så fikk han tilbud om å bli med på Hjerteløftet, noe som endret livet hans.

Fred Arne Norvang er 50 år og bor på Eidsvoll sammen med kona Line og tre barn. Han arbeider som montør. Da han oppsøkte legen for ett år siden var det fordi han følte seg slapp og i dårlig form.

– Jeg følte meg ikke bra, og legen trodde nok ikke at det skyldtes noen sykdom, men at det var en kombinasjon av elementer i en litt dårlig livsstil som gjorde at jeg følte meg slik. Det stemte nok. Jeg var overvektig, røykte mye og pleide å spise ganske usunt. Legen så nok at jeg var i faresonen for å utvikle farlige sykdommer, så jeg fikk tilbud om å delta på Hjerteløftet, forteller han.

En uke på Feiringklinikken

Hjerteløftet er et forebyggings- og samhandlingsprosjekt med mål om å redusere forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdommer. Som et ledd i prosjektet tilbyr Feiringklinikken et livsstilskurs for å forebygge hjerte- og karsykdom.

– Det var nettopp et slikt kurs jeg fikk tilbud om, og det takket jeg ja til, sier Fred Arne.

På klinikken traff han mange andre som var i akkurat den samme situasjonen og de ble delt inn i små grupper på ti til tolv deltakere hvor de lærte hva som skulle til for å få en bedre livsstil.

– Vi lærte om kosthold, vi lærte å trene og fikk være med på litt ulike treningsaktiviteter. Jeg som røykte deltok også på et røykavvenningskurs og har nå vært røykfri i 13 måneder.

Varig endring

– For meg førte kurset til varig endring i livsstilen og jeg føler meg bedre og har mer overskudd nå. Røyken er lagt på hylla for godt og jeg spiser mye sunnere. Allerede de tre første månedene etter oppholdet hadde jeg gått ned ti kilo. Det tok nesten litt av, for i begynnelsen unte jeg meg ingenting og takket nei til alt som var usunt. Nå er kostholdet litt mer normalisert, men jeg følger nøye med. Jeg kunne nok vært flinkere til å trene, men der er jeg ikke like flink. Opplegget jeg deltok på var kjempebra. Jeg kan ikke få fullrost opplegget og anbefaler det til alle jeg tror kunne ha godt av noe tilsvarende, forteller Fred Arne.

Av: Tom Backe, [email protected]

Neste artikkel