Skip to main content
Home » Sjeldne sykdommer » Mycosis fungoides
Sjeldne sykdommer

Mycosis fungoides

cutaneous
cutaneous
Foto: Getty Images

En skjult, men sjelden hudsykdom.

avatar

Dr. Panagiota Mantaka
 

Lege ved Hudavdelingen på Rikshospitalet.
Foto:Øystein H. Horgmo, UIO

Utslettet kan ligne på sopp eller eksem, men det kan være en sjelden form for hudkreft, nemlig hudlymfom. Leger bør tenke på dette hos noen pasienter.

Mycosis fungoides, den hyppigste form for hudlymfom rammer ca. 5-10 mennesker per år i Norge. Lege ved Hudavdelingen på Rikshospitalet, dr. Panagiota Mantaka, sammenligner sykdommen med en kameleon da den ofte ikke diagnostiseres før det er gått mange år.

– Utslettet kan variere fra røde, skjellende flekker, generell rødhet eller til mer alvorlige svulster i huden. Det kreves spesiell kompetanse for å diagnostisere og å følge opp slike pasienter. Spesielle tester som hud- og blodprøver er nødvendig for å sikre diagnosen. Pasienter burde henvises til hudlege og diagnosen stilles på bakgrunn av utslett og hudprøve.

Prognosen er som regel god. I noen tilfeller går sykdommen over til en mer framskreden tilstand med spredning i lymfeknuter, blod eller andre organer.

– Disse pasienter krever mer aggressiv behandling som kjemoterapi eller strålebehandling. Noen dør også som følge av sykdommen. Det finnes ulike behandlinger og det har skjedd mye de siste 10 årene med hensyn til utvikling av nye medikamenter, men hittil er det ingen som kurerer denne typen kreftformen, avslutter Mantaka.

Pia Beate Pedersen,[email protected]

Next article