Home » Sjeldne sykdommer » Lever med immunsvikt
Kroniske sykdommer

Lever med immunsvikt

Maskinkropp
Maskinkropp
Foto: Getty Images

Tore Rugland er en av knapt 500 nordmenn som lever med den sjeldne sykdommen immunsvikt.

Lidelsen er medfødt og forårsaker svikt i ulike deler av immunsystemet, som igjen fører til økt infeksjonstendens. Det er derfor vanlig at mennesker med immunsvikt ofte er syke og føler seg utslitt. For Tore var det en lettelse da han fikk diagnosen.

– Fra jeg var spedbarn av var jeg veldig ofte syk. Bihulebetennelser og mageproblemer oppstod stadig vekk. Det skulle utrolig lite til før jeg ble smittet med noe og etter hvert som jeg ble eldre var jeg mer og mer utslitt, forteller Rugland med en frisk og energisk stemme.

Det var ikke før han var 15 år at han ble diagnostisert med immunsvikt.

– Jeg hadde nettopp måtte slutte med fotball fordi jeg stadig ble syk av å trene ute i kulda, og det å gå på skolen var et evig ork. Det var på denne tiden at min mor fikk overbevist legene om at jeg skulle testes for immunsvikt. Da resultatet kom tilbake og jeg fikk diagnosen kjente jeg meg lettet. Jeg hadde gått rundt og tenkt at jeg bare var sløv som ikke orket noen ting, men nå fantes det plutselig en forklaring på hvorfor jeg hadde det sånn.

Tore Rugland

Lever med immunsvikt

Foto: Privat

Samlebegrep

Immunsvikt er et samlebegrep for 30 ulike lidelser innenfor svikt i immunforsvaret. Det finnes ingen helbredende behandling mot medfødt immunsvikt, men men intravenøs medisinering er noe alle må få tilført, fordi kroppen ikke lager dette.

– Jeg begynte på en behandling som man kan gjøre hjemmefra, det er lettvint og svært kostnadsbesparede, men den form for lindring hjalp meg ikke stort. Da jeg begynte på intravenøs medisinering ble jeg bedre. Jeg må riktig nok dra til sykehuset en gang hver tredje uke for å innta det, men endringen på helsa har vært som natt og dag.

– Jeg kan aldri bli helt frisk, men kroppen fungerer igjen. Jeg må ha noe mer søvn og hvile, men dette er jo ting jeg kan regulere og tilpasse til livsstilen min.

Tar forhåndsregler

I dag studerer han økonomi ved BI i Stavanger, har en deltidsjobb i helgene og han har begynt å spille fotball igjen.

– Jeg lever egentlig et helt vanlig liv. Det er faktisk mange av vennene mine som ikke en gang vet at jeg har immunsvikt. Jeg tar riktignok noen forholdsregler når jeg for eksempel er ute å reiser, med tanke på smitte, men jeg prøver å ikke overdrive det. For meg er det viktig å holde meg positiv, komme meg opp av senga og holde meg aktiv, jeg kjenner at det hjelper meg med energien og med å holde meg frisk.

Neste artikkel