Home » Psykisk helse » Vanskelig forhold til mat, kropp og følelser? Det er viktig å snakke sammen
Sponset

Er du bekymret for at du eller en du står nær har det vanskelig knyttet til mat, kropp og følelser? Første steget mot å få det bedre kan være å snakke med noen om det. Spiseforstyrrelsesforeningen eller SPISFO har trygge rådgivere som har taushetsplikt og bred erfaring.

– Vi vet at det å snakke sammen, bli lyttet til og forstått er viktig for vår mentale helse, forteller rådgiver i SPISFO, Birgitte Thomasdatter Schulzki.

Birgitte Thomasdatter Schulzk

Rådgiver i SPISFO

SPISFO holder til flere steder i landet, og har landsdekkende støttetelefon og chat-tjeneste.

​Lavterskeltilbud

Birgitte forteller at organisasjonen fokuserer på ulike lavterskeltilbud som fungerer som hjelp til selvhjelp. 

– Det å snakke sammen er viktig for vår psykiske helse, og vi ønsker å være der for de som har det vanskelig. Vi retter oss mot både pårørende, naboer, venner, og de som selv sliter med vanskelige følelser og tanker knyttet til mat, kropp og selvbilde. Også lærere, trenere og helsepersonell som ønsker veiledning er velkommen, forteller Birgitte.

Vansker knyttet til mat, kropp og følelser kan ramme alle kjønn og aldre, og handler om mye mer enn bare mat og utseende.

Det kan for mange oppleves tryggere å snakke om det som er vanskelig og sårbart med noen utenifra.

– Det er en myte vi prøver å bryte ned, at spiseproblematikk bare handler om mat, vekt og kropp. Her i SPISFO har vi lite fokus på vekt og utseende, men heller det som er på innsiden. Man trenger ikke være undervektig for å ha det vanskelig eller bli tatt på alvor, forteller Birgitte.

Spiseforstyrrelser og vanskelige følelser knyttet til mat og kropp handler ofte om vonde følelser og opplevelser, og kan fungere som en måte å håndtere det som er vanskelig i livet på. For noen kan det handle om å føle på kontroll og mestring, eller å døyve vonde følelser og opplevelser.

SPISFO stiller ingen krav til diagnose eller henvisning, og tilbyr råd og veiledning, temakvelder, gruppesamtaler, pårørendesamtaler og anonym chat.

– Chaten vår er åpen alle hverdager fra kl 09.-16. Det kan for mange oppleves tryggere å snakke om det som er vanskelig og sårbart med noen utenifra, avslutter Birgitte Thomasdatter Schulzki.

OM SPISFO

SPISFO er en organisasjon for alle som på en eller annen måte er berørt av spiseforstyrrelser eller som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Les mer på spisfo.no

Av Cathrine Naglestad

Neste artikkel