Skip to main content
Home » Sjeldne sykdommer » Lungefibrose: En kortpustet lidelse
Lungesykdom

Lungefibrose: En kortpustet lidelse

Lunger
Lunger
Foto: Getty Images

Tørrhoste og pustebesvær kan skyldes lungefibrose. Et vanlig aktivitetsnivå er ikke lett når det er krevende å puste.

– En arrdannelse – fibrose – i lungevevet, er omtrent  som et arr i huden, og gjør at surstoffopptaket blir langsommere. Det er fordi lungevevet er skadet og lungene har skrumpet inn, sier spesialist i lungesykdommer og indremedisin, Olav Kåre Refvem.

Han behandler den relativt sjeldne og snikende lidelsen, som kjennetegnes av kronisk hoste og åndenød.

Jo mer arrvev i lungene, desto vanskeligere blir det å puste. Den kroniske sykdommen kommer i 200 forskjellige former og i mange fasetter. Fordi symptomene i starten kan ligne på kols og astma, blir diagnosene til tider stilt farlig sent.

Viktig med diagnose

– En HR-CT undersøkelse og pusteprøver vil oftest gi riktig diagnose, og jo før, jo bedre for å sikre en mest mulig effektiv behandling, sier legen.

Behandling kan bremse ny arrdannelse og øke livskvaliteten til pasienten. I beste fall kan fibrosen stabiliseres lenge, men hos noen kan den ikke stoppes. Arrene forsvinner ikke, og den enkeltes utvikling, er per i dag umulig å forutsi.

– Det kan være stillstand i mange år for så bli verre, sier spesialisten.

De utsatte

Hvem som får dette er ikke lett å si, og i dag er cirka 1100 nordmenn rammet.

– Vi vet at de med reumatisklignende lidelser er disponert. Også de som jobber med forurensning som asbest og støv. Bønder som får allergireaksjon mot kornstøv, kan over tid få betennelse i lungevevet og utvikle «Farmers Lung». Røntgenbehandling, cellegift, noen medikamenter og radioaktiv stråling kan også danne arr på lungene.

Å leve best mulig

– Mine beste råd er å tilpasse livet etter hva du orker. Tenk energiøkonomisk når du planlegger. Trening stimulerer til effektiv bruk av surstoff, og regelmessig aktivitet kan lindre. Unngå de som sprer smitte, og ta influensa – og lungebetennelse vaksiner. Hosten er vond i sosiale sammenhenger, og hostestillende medisiner kan ha god effekt, råder legen som er LHLs lungeekspert på nett.

Det er et lys i tunnen, og kortisonmedisiner kan bremse utviklingen for blant annet de med «Farmers Lung».

– Den store gladnyheten er at det har kommet en ny type medisin. Den kan gi god effekt ved idiopatisk lungefibrose (ILF), sier legen fornøyd.

Next article