Skip to main content
Home » Sjeldne sykdommer » Lidenskap for scenen
sjeldne sykdommer

Lidenskap for scenen

Alexander vil bevise at han kan spille alle roller, ikke bare roller for kortvokste. Foto: Lars Opstad

Skuespiller er kanskje ikke det opplagte yrkesvalget for en som er kortvokst. Men for Alexander var det nettopp det. Han har hatt lyst til å bli skuespiller hele livet.

– Det beste for meg ville vært å jobbe i staten eller i kommunen. Jeg har to eldre søsken som jobber som lærer og økonom. Safe yrker. Jeg har valgt det stikk motsatte. Jeg vil ikke at min funksjonshemming skal styre livet mitt! Min lidenskap er å stå på scenen og kjenne aksepten fra et publikum, sier Alexander.

– Har du møtt reaksjoner fra publikum på at du er kortvokst?

– Ja, jeg husker en gang da jeg spilte i Spellemann på taket i Kristiansund. En av publikummerne kommenterte at det var rart at jeg spilte en voksen mann.

Alexander vil bevise at han kan spille alle roller, ikke bare roller for kortvokste.

– At jeg er 50-60 centimeter kortere enn de andre, betyr bare at jeg må jobbe enda hardere. Skuespilleryrket er uansett 10 prosent talent og 90 prosent hardt arbeid.

Aktuell for teaterhøgskolen

Teaterdrømmen har kommet et skritt nærmere virkeligheten for Alexander. Etter å ha søkt på Teaterhøgskolen flere ganger, kom han gjennom nåløyet til 2. opptaksprøve i fjor.

– Det var en seier. Det ga meg en bekreftelse på at jeg er god, selv om jeg ikke kom inn til slutt. Jeg har alltid trodd at jeg ikke kommer videre på grunn av funksjonsnedsettelsen, men da jeg kom videre tenkte jeg «åh fader, nå må jeg jobbe enda hardere!» Det ga meg motivasjon! Jeg skal søke opptak på nytt i år, og nå vet jeg at jeg har en reell sjanse for å komme inn. Jeg kan ikke skylde på funksjonshemminga.

Drømmer om Hamlet

Jeg spør Alexander om drømmerollen.

– Hamlet! Er det en klisjé å si? Eller eselet i Shrek. Men uansett så er det samholdet i ensemblet som til syvende og sist er det avgjørende.

– Hvordan ønsker du å bli møtt av fremtidige arbeidsgivere?

– Som om jeg ikke hadde en funksjonshemming. Jeg vil ikke «være funksjonshemminga». Mange som er annerledes ønsker både å være som alle andre og samtidig bevare noen privilegier fordi de er annerledes. Det går ikke. Men det er greit å være bevisst på hva man kan og ikke kan. Jeg er for eksempel veldig dårlig til å stupe kråke eller slå salto.

Fakta om Alexander

– 25 år
– Bor i Fredrikstad, på flyttefot til Oslo
– Måler 138 cm over bakken
– Er skuespiller

Av Ingeborg K. Vea

Next article