Skip to main content
Home » Sjeldne sykdommer » Aktivt småbarnsliv med hemofili
hemofili

Aktivt småbarnsliv med hemofili

mats-henriksen
mats-henriksen

Mats Henriksen (30) har hemofili A – alvorlig grad, som er den alvorligste graden av sykdommen. Det stopper han ikke fra å leve et aktivt liv som småbarnspappa til tvillinger.

Hemofili er en blødersykdom der pasienten mangler en blodlevringsfaktor. Det er stort sett bare menn som rammes. Henriksen har mye nedslitt brusk i ankelleddene etter gjentatte blødninger. Trening er likevel viktig ved hemofili, og den nybakte tvillingpappaen prøver å få lagt inn jevnlige treningsøkter.

– Jeg har laget meg et lite treningssenter i garasjen. Der har jeg en stakemaskin, en elipsemaskin og en sykkelrulle. Jeg har også laget slynger og tau som henger fra takbjelkene, sier Henriksen.

Tre til fire ganger i uka går han ut i garasjen i lunsjen og trener. Det gjelder å trene effektivt og finne de tidshullene som er tilgjengelige i en hektisk hverdag. Andre dager tar han seg en skitur, en tur på rulleski eller går tur med bikkja.

Elsker å gå på ski

Henriksen har alltid vært opptatt av idrett, og han har prøvd mange forskjellige aktiviteter. Etter mange år med prøving og feiling fant han til slutt en idrett som gjorde at han kunne opprettholde et aktivt liv som bløder.

– Siden anklene mine er såpass nedslitt, må jeg tenke over hva slags trening jeg driver med. Jeg skal helst bare drive med aktivitet med myke bevegelser, som ski, helst staking, rulleski og sykling, sier Henriksen.

Vil være en aktiv pappa

– Det er viktig for meg å ha en aktiv hverdag, slik at jeg kan ha en så god kropp som mulig så jeg kan være aktiv med gutta mine når de vokser opp. Jeg kan ikke løpe eller spille fotball med dem, men jeg kan være aktiv i lek. Kanskje blir de interessert i å gå på ski, eller å sykle sammen med meg, sier Henriksen.

Nå som barna er små, tar han de gjerne med på skitur i pulk. Eller han tar en trilletur med hele familien.

– Vi ønsker å være en aktiv familie, og inkludere barna i det når de blir eldre, sier han.

Gjennomført flere skirenn

Henriksen forteller at han er som mannfolk flest når han er syk. Han ligger og vrir seg på sofaen og tror han skal dø.

– Når det gjelder hemofili, har jeg en helt annen innstilling. Denne sykdommen er kronisk, og den skal jeg dø med. Jeg er veldig innstilt på at dette er noe jeg skal leve bra med, sier han.

Henriksen har gjennomført flere store skirenn, blant annet Birkebeinrennet og en skimaraton på henholdsvis 54 og 42 kilometer. Likevel understreker han at lysten til å trene ikke alltid er til stede.

– Noen ganger trener jeg selv om jeg egentlig ikke har så lyst. Da må man bare ta seg sammen og få jobben gjort. Da er det også viktig at treningen er godt tilrettelagt, sånn som den er i garasjen min. Så trenger jeg ikke bruke en halvtime på å komme meg til og fra et treningssenter, sier han, og legger til:

– Jeg får så mye mer overskudd når jeg trener, så det er absolutt verdt det.

Av Marte Frimand

Next article