Home » God søvn » Urolige tider påvirker søvnen
Sponset

I disse tider er det mange som kjenner på en ekstra uro omkring Covid-19, smittesituasjonen, familie, jobb og økonomi. Bekymringer og tanker som begynner å kretse når en har lagt seg og hindrer en i å falle til ro.

Problemer med å sovne om kvelden er noe de fleste erfarer fra tid til annen. Søvnproblemer har forskjellige årsaker, men i disse dramatiske tider er det nok ekstra mye usikkerhet og nervøsitet i forhold til korona, noe som medfører søvnløshet og uro.

Letter innsovning

Det finnes reseptfrie, plantebaserte legemidler som lindrer mild uro og letter innsovning, tilgjengelig på apoteket. Studier har vist at ekstrakt fra pasjonsblomst kan ha god beroligende effekt, og det uten bivirkninger. Pasjonsblomosten er altså ikke bare eksotisk og vakker, men også et velprøvd, og ikke minst trygt legemiddel.

Pasjonsblomst er blant de mest studerte urter mot nervøsitet, uro og søvnproblemer. En teori er at plantestoffene påvirker nivået av GABA (gamma-aminobutyric acid) i hjernen. Dette er en hemmende nevrotransmitter som senker hjerneaktiviteten, og som kan hjelpe deg til å slappe av. Pasjonsblomst har også blitt brukt i behandling av alkoholisme og medisinavhengighet – med vekslende hell.

Uten fare for avhengighet

Pasjonsblomst er meget trygg i bruk, og ved anbefalte doseringer kan man ikke forvente noen form for bivirkninger. European Medicines Agency evaluerte pasjonsblomst i 2008 og konkluderte også med at den er svært trygg, og godkjente bruk også for ungdom helt ned til 12 år. Den kan tas over lengre perioder uten fare for avhengighet. Medisiner med ekstrakt fra pasjonsblomst er klassifisert som legemiddel av Statens legemiddelverk.

Fakta

Pasjonsblomst (Passiflora Incarnata) har sin naturlige utbredelse i det østlige Nord-Amerika, på Bermuda og i tropisk Asia. I våre dager blir planten også dyrket som en prydplante i Europa, på grunn av dens utpregede skjønnhet. Pasjonsblomst er en bitter og avkjølende droge som primært påvirker sentralnervesystemet. Det er fortsatt knyttet usikkerhet til hvilke av plantestoffene som gir den beroligende virkningen.

Av Erling Moxness, markedssjef i Norges NaturmedisinSentral AS

Neste artikkel