Home » Sjeldne sykdommer » Cushings syndrom påvirker i stor grad stoffskiftet
Sponset

Hos pasienter som har dette syndromet begynner binyrebarken å produsere for mye av hormonet kortisol. Stoffskifteforstyrrelser fører til blant annet diabetes og beinskjørhet.

Et av de første symptomene på Cushings syndrom er muskelsvakhet. Etter hvert blir huden tynnere og man får lett blåmerker. Vekten begynner å øke, og fettvevet samler seg særlig rundt midjen. Kvinner kan oppleve menstruasjonsforstyrrelser, mens tap av seksuallyst er blant symptomene som forekommer hos menn. Symptomene utvikler seg langsomt over flere måneder – til og med år. 

Det er nesten alltid en svulst som er årsaken til syndromet. De fleste svulstene er godartede og forholdsvis små, og få er ondartede. Svulstene ville ikke forårsaket særlig skade dersom de ikke produserte for mye hormoner. Den vanligste årsaken til Cushings syndrom er en liten svulst i hypofysen. En mindre vanlig årsak er svulst i binyrebarken. For mye kortisol påvirker i stor grad stoffskiftet. Som følge av dette utvikler pasienten diabetes type 2, økt blodtrykk og beinskjørhet.

Støtte fra likesinnede er viktig

Johanna Tanni har hatt Cushings syndrom og kjenner godt til sykdommens brede symptomspekter. Hun mener at støtte fra likesinnede har stor betydning for dem som lider av den sjeldne sykdommen.

– Muskelsvakhet i form av kraftløshet i lårene, hodepine, menstruasjonsforstyrrelser, vektøkning, måneansikt, blåmerker og psykiske symptomer som søvnløshet, angst og håpløshet. Slik beskriver Johanna Tanni de mange symptomene hun har opplevd. Tanni vet av erfaring at det kan ta flere år før man får stilt riktig diagnose.

Tanni understreker betydningen av støtte fra likesinnede for dem som er rammet av den sjeldne sykdommen.

– Pasientens pårørende forstår ofte ikke hvordan det er å leve med symptomene. Da er det godt å få støtte fra noen som har kommet lenger i sykdomsforløpet.

Finn likepersoner med Cushings syndrom og pårørende til personer med Cushings syndrom her.

Artikkelen er betalt av HRA Pharma Rare Diseases. Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med HRA Pharma Rare Diseases. HRA Pharma Rare Diseases har gjennomgått det medisinske innholdet i artikkelen. Perspektivene og meningene tilhører forfatteren. HRA Pharma Rare Diseases påtar seg ikke ansvar for noen av koblingene som fører videre fra denne siden. – NPR-DK-0003

Kilde: https://adrenals.eu/nb/infographics/cushings-syndrom-infographic/

Neste artikkel