Home » Sammen mot kreft » Bjørn Einar Romøren: – Jeg skal gruse alle de andre
Kreft

Bjørn Einar Romøren: – Jeg skal gruse alle de andre

– Du kan ikke si til deg selv at ‘dette kommer jeg til å klare sykt bra’, for da går du på en stjernesmell, sier Bjørn Einar. Foto: Privat

Dette er ikke historien om idrettshelten som kjempet mot kreft og vant. Bjørn Einar Romøren brukte forutsetningene sine til å takle sykdommen og inspirerer andre til å finne sine styrker.

Året er 2019. Det er fem år siden Bjørn Einar la opp som toppidrettsutøver. Han er markedssjef for hopplandslaget. Kona går gravid, og paret venter sitt andre barn. En jente.

Fra Paracet til cellegift

Bjørn Einar ligger utstrakt med ryggsmerter. Prolapsene i ryggen lugger mer enn vanlig, og han ber legen om smertestillende tabletter.

Bjørn Einars smerter viste seg å komme fra en ni centimeter stor svulst i hofta. Kreft er en uanmeldt gjest. Livet ble brått satt på vent, for Bjørn Einar måtte legges inn på Radiumhospitalet med diagnosen Eweing Sarcom.

Det du kan gjøre noe med

Bjørn Einar er opptatt av den mentale innstillingen.

– Du kan ikke si til deg selv at ‘dette kommer jeg til å klare sykt bra’, for da går du på en stjernesmell. Jeg måtte bli kjent med hva det vil si å være alvorlig syk. Du er usikker hele veien, for ingen kan fortelle deg at ‘sånn blir det’. Så du må fokusere på de sterke sidene du har. Ikke tenk på at dette er urettferdig, sier Bjørn Einar. – Det er det, men det hjelper ikke!

«Menn, snakk om det»

‘Når håret går, og du begynner å se blodfattig ut, vil alle se at jeg har kreft’, tenkte Bjørn Einar.

For å unngå spekulasjoner tok han kontroll og snakket med media.

På sykehuset møtte Bjørn Einar medpasienten Kristian Jørgensen. Etter cellegiftkurene tenkte de ‘Pokker heller. Vi får heller gjøre noe gøy sammen!’.

De laget en serie med små snutter hvor de delte sine erfaringer om mannfolk og kreft. Det ble til kampanjen «Menn snakk om det», sammen med Kreftforeningen. Den retter seg mot menn som ofte er tause om egen helse.

Ingen trener likt

Kampanjen gir en del verktøy for å takle sykdommen.

– Fra idretten vet jeg at ingen utøvere trener likt, påpeker Bjørn Einar.

– Det er du som er syk, det er din sykdom og din prosess.

Han oppfordrer derfor ikke alle til å dele alt. Du må gjøre det på egne premisser. Men det er hjelp å få, blant annet gjennom pasientforeninger.

– Jeg skal gruse alle de andre!

Svaret kommer kontant når jeg spør hvorfor i alle dager han ble med på Mesternes Mester. De som har sett konkurransen, tar ironien. Tilbakemeldingene viser at han har vært en inspirasjon for mange!

Av Christian Geelmuyden

Neste artikkel