Home » Muskel og skjelett » Tove fikk diagnosen psoriasisartritt: – Jeg er veldig heldig!
Psoriasisartritt

Tove fikk diagnosen psoriasisartritt: – Jeg er veldig heldig!

Toves historie er historien om hvordan helsevesenet bør fungere. Foto: Anita Landaas

Tove Hjelme fikk stilt diagnosen psoriasisartritt raskt takket være god dialog mellom revmatolog og hudlege. Hun kom tidlig i gang med riktig behandling. Dette er også oppskriften som anbefales ved Sørlandet Sykehus.

Toves historie er historien om hvordan helsevesenet bør fungere.

Mellom to stoler

Tove Hjelme var heldig, for leddsmertene kom først. Da hun også fikk utslett stakk revmatologen på Haukeland Sykehus ut i korridoren og huket tak i en hudlege. Sammen fastslo de at hun led av psoriasisartritt.

Revmatiske lidelser har ofte et sammensatt symptombilde. Både hud og ledd er involvert. Det er ikke gitt at en hudlege setter for eksempel psoriasis i sammenheng med leddsmerter og andre symptomer, som trøtthet. Med økt kunnskap og kort vei mellom spesialistene kan det fanges opp tidligere. Da slipper pasienten å havne mellom to stoler.

– Du vet, før i tiden gikk de bare ut på gangen og grep tak i en annen lege. I dag må du ha rekvisisjon for å komme til hudlege for så å få en rekvisisjon for å komme til revmatologen, sier Tove Hjelme.

Kampanjen «Alt henger sammen»

Lillann Wermskog er leder i pasientorganisasjonen Spondyloartrittforbundet Norge (Spafo Norge). Hun hører den samme historien fra flere av medlemmene: Hudproblemet kommer ofte først, og det er ikke alltid hudleger ser sammenhengen mellom hud og ledd.

Derfor deltar Spafo Norge i kampanjen «Alt henger sammen», en bred internasjonal informasjonskampanje rettet mot pasienter og helsevesen.

– Når man lever med kronisk spondyloartritt, kommer utfordringer med både fysisk og mental helse, søvn, arbeidsliv og familieliv, sier Wermskog.

Økt kunnskap om sykdommen setter pasienten i bedre stand til å mestre livet.

Lillann Wermskog

Leder i pasientorganisasjonen Spafo Norge

«Revma-derma»-konseptet på Sørlandets Sykehus

Professor og revmatolog Glenn Haugeberg har igangsatt det han kaller et «Revma-Derma»-konsept ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

Ved revmatologisk seksjon har man ansatt en hudlege (dermatolog). Det gjør at spesialistene kan diskutere pasientene og sette inn optimale behandlingstiltak.

«Small is beautiful»

Haugeberg ser store fordeler med et mindre miljø der man ikke trenger å skrive brev og sende rekvisisjoner.

– Noen ganger er det slik at small is beautiful. Når du har mindre enheter er det enklere å få til møter hvor vi diskuterer pasienter, sier Haugeberg ved revmatologisk seksjon.

Haugeberg anbefaler at man forsøker noe lignende på større sykehus.

– Man må prøve å etablere fagarenaer hvor man kan komme sammen for å diskutere pasientene med kompetansen til stede der og da. Det er bedre enn å sende brev til hverandre, mener Haugeberg.

Glenn Haugeberg

Professor og revmatolog ved revmatologisk seksjon, medisinsk avdeling ved Sørlandet Sykehus Kristiansand

En solskinnshistorie

Tove Hjelmes historie er på mange måter en solskinnshistorie. Hun sier i dette intervjuet at hun er «veldig heldig». Et litt uvanlig utsagn fra en kvinne som lever med en kronisk og smertefull sykdom. Men det viser hvor stor tilleggsbyrde det er å bli en kasteball i systemet for dem som ikke er like heldige som Tove.

Lillann Wermskog i Spafo Norge får ikke rost Glenn Haugeberg ved Sørlandets Sykehus nok for hans innsats:

– Haugebergs konsept er banebrytende. Vi som pasientorganisasjon vil gjerne løfte fram arbeidet hans. Vi håper andre blir inspirert til å gjøre som ham, avslutter hun.

Fakta

Spondyloartritt

Ankyloserende spondylitt – radiografisk aksial spondy­loartritt (Bekhterevs sykdom)
Udifferensiert spondyloartritt
Psoriasisartritt
Spondylartropati forbundet med Crohns sykdom og ulcerøs kolitt (enteroartritt)
Reaktiv artritt (tidligere kalt Reiters syndrom)
Spondylartropatier hos barn

Kilde: spafo.no

Av Christian Geelmuyden

Neste artikkel