Skip to main content
Home » Mage og tarm » Ofte vondt i magen? Da kan FODMAP være årsaken
Sponset

Tilbakevendende magesmerter og en stadig følelse av å være oppblåst. Kjenner du deg igjen i disse symptomene, kan du ha irritabel tarm syndrom (IBS). Skylden legges iblant på gluten, men synderen kan også være FODMAP.

FODMAP er en forkortelse for fermenterbare oligo-, di- og monosakkarider og sukkeralkoholer, det vil si korte karbohydrater. Forskning viser at disse absorberes dårlig i tarmen hos mennesker med irritabel tarm syndrom (IBS), og blir isteden liggende og gjære i tykktarmen, med gassdannelse, smerter og ofte løs eller hard mage som resultat. FODMAP finnes i både korn, melkeprodukter, belgfrukter, frukt og grønnsaker.

FODMAP-vennlig kosthold

Kjemikeren og forfatteren Margareta Elding-Pontén har selv cøliaki, og er cøliakispesialist hos Fria Brød. Hun brenner for å hjelpe mennesker med mageproblemer, og finner FODMAP interessant.

– Det har kommet studier der man har sett at en del cøliakipasienter likevel har symptomer selv om de spiser glutenfritt, og da kan årsaken være at de er FODMAP sensitive i tillegg. Disse personene kan da få det bedre når de spiser produkter som er både glutenfrie og har lav FODMAP. Men selv for de som ikke har cøliaki, kan et FODMAP-vennlig kosthold være verdt å forsøke, forteller Elding-Pontén.

– I hvete og en del andre kornsorter finnes nemlig en oligosakkarid som kalles fruktaner, som en del mennesker med IBS ikke tåler. Da kan det å bytte brødmaten til lavFODMAP brød være en enkel løsning, sier hun og påpeker at lavFODMAP kosthold alltid bør prøves ut i samråd med kostholdsekspert.

Sertifisert FODMAP Friendly

FODMAP Friendly er en organisasjon startet av forskere i Australia, som tester og godkjenner matvarer for deres innhold av FODMAP. Produkter som består testen, sertifiseres som «FODMAP Friendly». Elding-Pontén forteller at Fria nå har fått godkjent hele 20 produkter fra sitt sortiment.

– Dette er kjempespennende og veldig stort for oss i Fria. Nå har vi produkter som er glutenfrie, laktosefrie, melkeproteinfrie og FODMAP Friendly sertifisert. Kladdkaken er forresten kjempegod, sier Elding-Pontén og smiler.

Alle bakervarene finner du i frysedisken, ettersom de også er bakt uten konserveringsmidler.

– Alle våre produkter bakes på vårt helt nye bakeri i Gøteborg, og fås kjøpt hos de aller fleste dagligvarebutikker i hele Norge, forteller hun.

Så har du en enkel løsning for å erstatte ditt daglige brød i en travel hverdag.

Fria

Fria har et stort utvalgt i sertifiserte FODMAP Friendly produkter i sitt sortiment.
Les mer på friaglutenfree.com.

Av Merete Låstad

Next article