Skip to main content
Home » Mage og tarm » Lise takker tarmscreeningen for livet
Sponset

Lise var frisk som en fisk! Trodde hun. – Det hadde ikke falt meg inn at jeg kunne være syk. Hadde jeg ikke tatt den avføringsprøven, vet jeg ikke hvordan det hadde gått, sier hun.

2.mars 2023 kom brevet fra Kreftregisterets tarmscreeningprogram i posten. Lise Onstad Elveslett (57) skjønte med en gang hva det gjaldt:

– Jeg hadde akkurat sett en video Fra Kreftforeningen på Facebook der Jon Almaas demonstrerte hvordan man skal utføre en avføringsprøve, og visste at alle som fyller 55 år får et prøvesett tilsendt. Jeg visste at dette brevet skulle komme, og jeg visste at jeg ville delta i screeningen. Likevel satt det litt langt inne, forklarer hun.

– Jeg tenkte mye på at jeg måtte finne riktig tid. At jeg ville være alene hjemme og ha tid og ro. Det er jo en litt ekkel ting å gjøre!

Tarmscreeningprogrammet – screening for å oppdage tarmkreft

Tarmscreeningprogrammet – det nasjonale programmet for tarmkreft, inviterer kvinner og menn til å delta fra og med det året de fyller 55 år, og annet hvert år i til sammen ti år. Alle deltagerne mottar en test for å se om det er blod i avføringen. Testen får du tilsendt i posten og tas hjemme, før den sendes videre til analyse.

Aldri lagt merke til symptomer

I videoen Lise hadde sett, leser Jon Almaas fra brevet Kreftregisteret sender til alle som fyller 55 år. I brevet står det at du inviteres til å delta i screening for tarmkreft, og hva du må gjøre: Følge vedlagte bruksanvisning, og ta en avføringsprøve hjemme hos deg selv.

Lise vil ta denne prøven, og hun er ikke det minste urolig for resultatet. Hun har aldri hatt noe hun forbinder med symptomer på tarmkreft.

– Jeg husker at jeg hadde veldig roen på dette. Likevel tok det så lang tid før jeg fikk somlet meg til å ta den prøven, at jeg rakk å få tilsendt en påminnelse, forteller Lise.

– I ettertid er det rart å tenke på, men en av grunnene til at det tok sånn tid, var noe som viste seg å være et symptom. Jeg har nemlig slitt med hemoroider i noen år. I perioder kan de blø litt, og jeg var redd for å «ødelegge» avføringsprøven med blod fra hemoroidene.  

Da prøven var sendt, tenkte ikke Lise noe mer på den. Hun var jo ikke syk.

Foto: Jorunn Valle Nilsen

Lise Onstad Elveslett er evig takknemlig for at hun fikk invitasjon til tarmscreening, og anbefaler alle 55-åringer til å delta. 

Lamslått

Meldingen fra Helsenorge tikket inn en fredag ettermiddag. Hun var henvist til koloskopi, en undersøkelse der en slange med kamera føres inn i tarmen via endetarmen, etter funn på tarmscreening.

– Jeg husker at han som utførte undersøkelsen kommenterte at han så en del polypper. «De må du være klar over,» sa han. «De skal vi følge med på, det er bra du er kommet inn i dette programmet». Så ser jeg på skjermen at noe forandrer farge.

Stemningen i rommet skifter brått. Hun hører at det gis korte beskjeder. Leger skal ringes, hun hører noen si «second opinion».

Så kjenner hun at en omsorgsfull hånd klapper henne på siden. Fulgt av spørsmålet: «Skjønner du hva vi snakker om nå?»

– Det neste jeg hørte, var ordet «pakkeforløp». Og det ordet forbinder jeg med kreft, forteller Lise.

– Det var en surrealistisk opplevelse, jeg var ikke forberedt. Det er kanskje en teit ting å si, man er vel aldri forberedt på å få en alvorlig diagnose. Men jeg hadde liksom ikke hatt noen som helst mistanke.

– Heldig

I stedet for å reise rett hjem etter endt undersøkelse, ble Lise geleidet videre fra poliklinikken til kirurgisk avdeling. Hun husker bare enkeltord fra samtalen der: Pakkeforløp, igjen. CT, MR.

Fra første stund, og gjennom hele behandlingen, har Lise fått den samme beskjeden av alle hun har møtt på i helsevesenet: Du er heldig som kom så tidlig! Og hver gang har hun svart det samme: Jeg er heldig som var med i det screeningprogrammet!

– Dette hadde ikke blitt oppdaget hvis ikke det var for screeningen. Jeg hadde jo ikke mistanke om noe, gjentar hun.

FAKTA

Hvert år får 4 500 mennesker i Norge tarmkreft. Det er den nest vanligste kreftformen blant både menn og kvinner, og forekomsten har tredoblet seg de siste 50 årene.

Tarmscreeningprogrammet tilbys til kvinner og menn fra 55 års alder.

Målet er å oppdage tarmkreft eller forstadier til kreft på et tidlig tidspunkt.

Avføringsprøven kan ikke si om du har kreft eller ikke. Den kan bare avsløre om det er spor av blod i avføringen din.

1 av 20 som får påvist blod i avføringen har tarmkreft. Hos de fleste som kommer til koloskopi finner vi ikke noe alvorlig galt.

Hvis det ikke blir funnet blod i avføringsprøven, får du et brev med beskjed om det. Da får du ny invitasjon etter to år, så lenge du er mellom 55 til 65 år.

Kilde: Kreftregisteret

Next article