Home » Mage og tarm » Ikke en dritt kan stoppe Mario Riera
Mage og tarm

Ikke en dritt kan stoppe Mario Riera

Foto: Privat og Matti Bernitz

Da Mario Riera var 19 år og akkurat hadde kommet inn i militæret, trodde han at han hadde fått omgangssyke. Han skjønte ikke hvorfor det ikke gikk over, og mens han var i førstegangstjenesten fikk han diagnosen ulcerøs kolitt.

I starten ville han ikke si det til noen.

– Jeg tenkte at det var så flaut, at jeg ikke klarer å holde meg og må på do hele tiden, sier Mario Riera (23).

Derfor visste ingen, utenom den nærmeste kretsen, at Mario hadde sykdommen før han postet et innlegg på bloggen sin i 2019.

–Hva har jeg å tape på å gå ut med det? Jeg går masse på do, det er masse blod og slim, men det er bare sånn jeg er.

På under 24 timer var innlegget lest over 100 000 ganger.

– Jeg er så sinnsykt glad for at jeg kom ut av drittskapet. Når jeg har en stemme i offentligheten og så mange følgere, hvorfor ikke bruke den på noe viktig?

Gjør ting som er skummelt

I dag lever Mario sitt beste liv. Selv om han er innom sykehuset minst hver fjerde uke, lar han ikke sykdommen stoppe seg.

– Jeg vil heller at det skal gå galt tre ganger, enn å låse meg inne og gå på do hele dagen, sier han.

Mario oppfordrer andre med ulcerøs kolitt til å gjøre ting som er litt skummelt.

– Da får det heller gå galt en gang eller to, men de ti andre gangene går det helt fint, forsikrer han.

Snakk om sykdommen

Han får mange meldinger på sine sosiale medier fra andre som også har samme sykdom, og nå er det mange som kjenner ham som «han med ulcerøs kolitt».

– Da jeg var på sykehuset i går, kom en jente bort og takket meg. På grunn av meg hadde hun funnet ut at hun også har ulcerøs kolitt, etter å ha vært dårlig en lang stund. «Fordi du er åpen, tør jeg å snakke om det,» sa hun. Det er en skikkelig god følelse å ha den innflytelsen.

– Ulcerøs kolitt blir så tabu som du gjør det til selv, så ikke la det være tabu i det hele tatt. Vær åpen om det og snakk om sykdommen din, oppfordrer Mario.

– Det verste som skjer, er at jeg går mer på do enn andre, men det går helt fint for meg.

Du er mer enn god nok

– Denne sykdommen er en del av meg, og folk får ta meg for den jeg er, sier han, og legger at han heller ikke er redd for å være med jenter lenger.

– Hvis det at jeg bæsjer litt mer enn andre er et problem, og du ikke liker meg på grunn av sykdommen min, da fortjener du meg ikke. Det er budskapet jeg prøver å dele med følgerne mine også. De fortjener deg ikke hvis de ikke liker deg på grunn av sykdommen din. Du er mer enn god nok selv om du har en kronisk sykdom.

Den er brun

For Mario har det vært viktig å vise at alt er mulig, fra å fullføre førstegangstjenesten til å delta på Paradise Hotel og 71 grader nord. Det eneste han har sluttet med som følge av sykdommen, er å jogge ute. Men som en ekte bergenser, går han mye i byfjellene.

– Opp Løvstakken har jeg faste dosteder, jeg har private doer oppover hele fjellet. For det er ting vi må gjøre, ellers er vi ikke noe menneske, bare en liten lort, avslutter han.

Mario Riera

Kjent fra på Paradise Hotel, Ex on the Beach og 71 grader nord

Følg ham på instagram.com/mariorieraa

Av Ingrid Cammermeyer

Neste artikkel