Skip to main content
Home » Mage og tarm » Angrer ikke på stomioperasjonen
Stomi

Angrer ikke på stomioperasjonen

For Thomas Andersen har overgangen til stomi vært problemfritt. Det krever at man etablerer nye rutiner i forbindelse med stell og skifting, men ellers er det ingen forandringer. Foto: Privat

Thomas Andersen (38) fikk utlagt tarm i 2017. Da hadde han hatt ulcerøs kolitt i to år og prøvd flere forskjellige medisiner. Uten suksess.

Den eneste medisinen som hjalp, var kortisonmedisin. Men det er ikke en medisin som man kan bruke over tid.

–  Jeg var veldig syk. I tillegg hadde jeg snakket med noen kjente som hadde stomi, jeg hadde lest om det og hørt veldig mye positivt. Det var et lett valg, sier Andersen.

Flere positive enn negative sider

For Andersen har overgangen til stomi vært problemfritt. Det krever at man etablerer nye rutiner i forbindelse med stell og skifting, men ellers er det ingen forandringer. Man kan leve helt normalt med utlagt tarm.

– Jeg kan dra på jobb og utføre jobben min uten problemer. Jeg kan gå tur med hunden, trene styrketrening som jeg vil, holde på med andre hobbyer og selvfølgelig være der for kona mi, være intim med henne også. Det er ingen hindring, sier Andersen.

Hjelp til å finne riktig utstyr

Vanskeligst er det i begynnelsen. Da må man bruke litt tid på å prøve ulike produkter, for å finne ut hva som passer best. Heldigvis kan man få hjelp til dette av forskjellige fagfolk.

– Det finnes mye god hjelp der ute, både stomisykepleiere, godkjente likepersoner i Norilco, bandasjister og Facebook-grupper, sier Andersen

Det finnes mange ulike stomiposer med hensyn til utforming og størrelse. Dessuten finnes det ulike poser avhengig av hva slags type stomi man har.

– Jeg bytter en pose om dagen. Så bytter jeg hudplaten en til to ganger i uken. Det kommer an på hvor aktiv jeg er, sier Andersen.

Det er også mange som bruker endelt system. Da sitter posen fast i platen.

– Jeg synes det er mest praktisk med todelt system, for da trenger jeg bare å bytte posen. Da går det litt fortere også, sier Andersen

Han synes ikke det er komplisert å leve med stomi. Lekkasje opplevde han kun helt i starten, før han fant ut hvilket utstyr som fungerte best for han. Da kunne det hende at hudplaten løsnet litt.

Stor forståelse

Andersen har ikke opplevd stomi som tabubelagt.

– Det gikk veldig greit å være åpen om det, for i min krets er det stor forståelse for det her. Det er bare sånn det er. Det er ikke noe man kan gjøre noe med, og det er ikke mer ekkelt enn å gå på do vanlig måte, sier Andersen.

I dag lager han stomitrekk på si. Dette er mest aktuelt på sommertid når man går lettkledd.

– Jeg har hørt fra mange at trekket hjelper veldig på selvfølelsen og tryggheten når man går i bikini eller bar overkropp, avslutter Andersen.

Av Sissel Nilsen

Next article