Home » Diabetes » – Trening gir meg bedre kontroll på diabetesen
Sponset

Kristina Grimstad Nordstrand merket stor forskjell på formen etter at hun begynte å trene. Trening gir bedre kontroll på blodsukkeret, noe som igjen fører til at hun er mindre trøtt og sliten.

Nordstrands diabetes ble oppdaget da hun ble gravid. Broren hennes har diabetes type 1, og gravide som har diabetes i familien, blir testet for svangerskapsdiabetes.

– Testen slo ut med en gang. Det var ingen tvil om at jeg hadde diabetes. Men legene klarte ikke helt å bestemme seg for om det var type 1 eller type 2 jeg hadde. Blodprøvene viste litt forskjellig, men jeg lever og blir behandlet som om jeg har type 1, sier hun.

Begynte med styrkeløft

Nordstrand har prøvd mange forskjellige medisiner, men har ikke funnet noe som har fungert særlig godt. Det var ikke før hun begynte å trene styrkeløft, at hun virkelig fikk kontroll over sykdommen. Hun kjente en som drev med styrkeløft, og som utlyste en konkurranse på Facebook. Nordstrand meldte seg på og ble trukket ut. Nå skulle hun bli trent av denne personen, mot at hun forpliktet seg til å stille i en konkurranse.

– Jeg merket raskt at treningen hadde positiv effekt på blodsukkeret. Jeg fikk bedre og bedre resultater på blodprøvene. Har man veldig svingende blodsukker, er det ubehagelig, og man blir trøtt og sliten. Jeg begynte å forstå at i stedet for at diabetesen skulle få kontroll over meg, kunne jeg selv styre hvordan jeg skulle ha det, sier Nordstrand.

Foto: Fuglefjellet

Er i aktivitet hver dag

Nordstrand forteller at større muskelmasse bidrar til å holde forbrenningen oppe og til å regulere blodsukkeret. I tillegg blir man gjerne mer opptatt av mat og å spise det som er bra for musklene og kroppen. I dag er hun i aktivitet stort sett hver dag, i tillegg til et hektisk liv med jobb som lærer i barneskolen og familie.

– Jeg har en treningsplan over hvor mange styrkeøkter jeg skal gjennomføre i uka. I tillegg har jeg spontane økter, som kan være spinning, fjellturer eller å gå tur rundt øya her jeg bor. Det er en runde på fem kilometer, sier hun.

Må planlegge treningen

Styrketrening er en treningsform som sjelden gir lavt blodsukker. Men Nordstrand kan stort sett trene hva og hvordan hun vil, så lenge hun tar noen forholdsregler.

– Jeg må spise godt før trening, og alltid ha med mat tilfelle blodsukkeret går ned. Det har skjedd mange ganger at jeg har vært på vei rundt øya, og så begynner jeg å føle meg uvel fordi blodsukkeret er på vei ned. Da må jeg ofte avslutte turen. Det er viktig med god planlegging, men det er ikke alltid det hjelper. Jeg kan ha spist middag og litt frukt før en spinningøkt, og så går blodsukkeret ned likevel. Det er mange ting som spiller inn, som for eksempel søvn og stress, sier hun.

Treningstips for deg som har diabetes

Har du diabetes og har lyst til å begynne å trene, har Nordstrand noen tips til deg:

• Ikke vær redd for at blodsukkeret skal gå ned. Det kommer til å skje, men så lenge du lærer kroppen din og kjenne, går det greit.
• Planlegg godt og ha alltid med mat tilfelle lavt blodsukker.
• Det viktigste er å begynne. Ikke legg lista så høyt i begynnelsen. Hvis du er helt utrent, er det lurt å begynne i det små.
• Søk gjerne hjelp av for eksempel en personlig trener eller hør med legen din før du begynner.
• Gjør noe du liker, ikke det alle andre gjør. Finn noe som passer deg og din livsstil.
• Og så er det alltid lurt å ha en heiagjeng rundt seg.

 MAT-NO-2300543 v.1.0 07.11.2023

Av Marte Frimand 

Neste artikkel