Home » Diabetes » Kjærlighet og diabetes hånd i hånd
Sponset

Kirsten har levd med diabetes type 1 i over 57 år, men til tross for en alvorlig diagnose og en krevende sykdom, sier hun at hun har vært heldig og hatt et godt liv.

Vi er på besøk hos Kirsten Theresia Seim (77) og hennes mann Terje (76) på Søm på østsiden av Varoddbrua, rett utenfor Kristiansand. Kirsten forteller at da hun var 20 år gikk hun til lege etter å ha gått mye ned i vekt og tisset oftere enn vanlig. Etter flere undersøkelser, fikk hun den alvorlige diagnosen diabetes type 1. Diagnosen var tung å få i ung alder, men har nå vært en del av henne 24 timer i døgnet, syv dager i uken i hele hennes voksne liv. De er takknemlige og fornøyde over at de har et godt og aktivt liv.

– Det er vi som styrer hverdagen, ikke diabetesen, sier mannen Terje.

Diabetes type 1 er en kronisk sykdom hvor kroppen ikke selv produserer insulin. Blodsukkeret blir da for høyt og pasienten må tilføre insulin daglig. Cirka 28.000 mennesker i Norge har type 1-diabetes og sykdommen kan oppstå i alle aldre, men over halvparten får diagnosen før de fyller 20 år.

Diabetes-hjelpemiddel for et bedre liv

Blodsukkersvingninger og urolige netter

Kirsten forteller at diabetesen har blitt en del av henne, og at den påvirket henne mer da hun var yngre. Det som har vært mest forvirrende å forholde seg til er blodsukkersvingningene.

– Selv om jeg spiser det samme og gjør det samme, så kan blodsukkeret svinge ulikt fra dag til dag, og jeg har slitt en del med følinger på natten og sovet urolig.

I mai 2019 gikk Kirsten over fra Animas pumpe til Tandem t:slim X2-pumpe.

– Animas Vibe-pumpen ble faset ut og jeg fikk da tildelt t:slim–pumpen. Dette har betydd alt for meg, sier Kirsten, og mannen samtykker.

– Blodsukkertoppene har vært det mest utfordrende, for konsekvensene er så store, men dette er det slutt på nå.

Foto: Kubrix

Diabetes-hjelpemiddel for et bedre liv

Oppdatering til Control IQ

Kirsten var 70 år før hun fikk pumpe til sin sykdom. Før det har det vært måling og stikking i finger, noe som har gjort den omtrent følelsesløs. Det å få pumpe sier de begge har gitt de en enklere hverdag. I desember 2020 oppdaterte Kirsten til Control IQ sammen med mannen. Terje forteller at det er Kirsten som er den tekniske av de to, og på bordet foran Kirsten ligger en av de nyeste iPhone-modellene.

– Det er jeg som arver de gamle telefonene hennes, ler Terje.

På armen har Kirsten Apple Watch hvor hun holder oversikt over blodsukkeret sitt.

– Jeg vil gjerne ha det siste som kan hjelpe meg til å leve bedre med sykdommen, supplerer Kirsten.

– Kirsten hørte rykter om oppdateringen og var veldig ivrig på å få den på plass, forteller Terje.

– Da muligheten kom kastet vi oss rundt og gjorde oppdateringen.

– Var det vanskelig å gjøre oppdateringen?

– Med litt hjelp fra behandlingsenheten fikk vi det til, og da oppdateringen var gjort, gjennomgikk vi kurset som fulgte med. Etter tre ganger fikk vi bestått på kurset, så nå vet vi godt hva vi driver med. Det er viktig, smiler Terje.

– Har du et råd til de som skal oppdatere?

– Jeg vil anbefale å oppdatere på en tid på døgnet hvor du er opplagt og våken. Sett av god tid og ikke la deg bli forstyrret, råder Terje.

Diabetes-hjelpemiddel for et bedre liv

Foto: Kubrix

De styrer hverdagen, ikke diabetesen

Terje og Kirsten har vært sammen siden 1963. Den nye leiligheten de bor i har flott utsikt til Topdalsfjorden, og med barn, barnebarn og naturen tett ved, lever ekteparet et godt liv.

– Hvordan har det vært for deg å ha en kone med en så alvorlig sykdom?

– Vi har levd ganske normalt, men sykdommen har jo krevd oppmerksomhet 24/7. Vårt mål har vært å fokusere på det som er positivt, sier Terje.

Pensjonistene er aktive og har lagt mange mil bak seg på el-syklene som står i garasjen. I vannkanten ligger en liten båt og dupper, og verandaen som vender ut mot vannet er flittig i bruk.

– Vi må en tur på sykkel hver dag. I helgene har vi gjerne en tur på 70 kilometer mot Lillesand og Birkenes. Hvis ikke det er mulig, så tar vi en gåtur under brua etter frokost. I alle år har det vært min oppgave å minne Kirsten på om føling-maten er med, smiler Terje. Det er tydelig at disse to både er samkjørte og har god kontroll på diabetessykdommen.

Av Cathrine Naglestad

Neste artikkel