Home » Diabetes » God blodsukkerkontroll er viktig
Diabetes

God blodsukkerkontroll er viktig

En som sjekker blodsukker
En som sjekker blodsukker
Foto: Getty Images

God blodsukkerkontroll er fundamentalt i behandlingen av diabetes og kan bidra til å redusere risikoen for diabetiske øye-, nyre- og nervesykdommer, og kanskje også hjerte- og karsykdommer.

Mikrovaskulære komplikasjoner oppstår som følge av for mye i glukose i de små blodkarene og kan føre til svekket syn, nyresykdom, nerveskader eller sirkulasjonsproblemer. Hjerte- og karkomplikasjoner oppstår i større grad på grunn av høyt blodtrykk, kolesterol, fedme eller røyking. Det er derfor viktig med tidlig og god blodsukkerkontroll samt behandling som behandler disse risikofaktorene dersom kostholdsendringer og trening ikke er nok. 

Redusere plager

Målet med den blodsukkersenkende behandlingen er å redusere plager og ubehag som skyldes høyt blodsukker, å hindre alvorlig hyperglykemi og diabeteskoma, samt å redusere risiko for diabetisk øyesykdom, nyresykdom og nervesykdom, og på lengre sikt trolig også hjerte- og karsykdommer.

Lag en behandlingsplan

Det er viktig å individualisere behandlingen ved diabetes. Lege og pasient anbefales å lage en behandlingsplan samt sette opp behandlingsmål i fellesskap. En utvidet årskontroll for å kartlegge risikoen for mikrovaskulære komplikasjoner og hjerte- og karkomplikasjoner anbefales også. 

Kilde: Helsedirektoratet.no; 2015 (oppdatert 20 Nov 2016; cited November 10 2018). Tilgjengelig på https://helsedirektorat.no/retningslinjer/diabetes

Av Tom Backe

Neste artikkel