Home » Diabetes » Får kontroll med pumpe
Sponset

Henriette (20) begynte med insulinpumpe for bare noen uker siden, men merker allerede nå at livet har endret seg til det bedre.

De siste ti årene har Henriette Agerup brukt insulinpenn for å sette blodsukkeret sitt i balanse uten hell. Da endrede rutiner i hverdagen og hyppige antall følinger det siste halvåret ble for krevende for henne, valgte hun derfor å bytte ut insulinpennen med insulinpumpe for å igjen kunne ta kontroll over sykdommen. Det har hun heller ikke angret på.

– Jeg har siden jeg ble diagnostisert med diabetes for ti år siden brukt flere forskjellige medisiner. Et par av dem har fungert, men jeg har egentlig aldri vært spesielt fornøyd. Jeg har også det siste halvåret slitt voldsomt med hyppige følinger, så at jeg nå har gått over til å bruke insulinpumpe er det mange grunner til, sier Henriette.

Overbevist

– Da jeg var yngre hadde jeg et ganske stabilt blodsukkernivå. De siste årene har sykdommen blitt mer og mer krevende. Det har for eksempel blitt vanskeligere for meg å ha kontroll over blodsukkeret mitt når jeg jobber. Jeg har måttet ta flere småpauser for å kunne følge med på blodsukkeret, sette insulin, og eventuelt ta meg en kjapp matbit for å balansere det. Det trenger jeg ikke nå, fortsetter 20-åringen, som har benyttet seg av insulinpumpen i bare fire uker.

Henriette forteller at hun opp gjennom tiden med sykdommen som sin følgesvenn bestandig har vært opptatt av å ha kontroll over blodsukkernivået sitt selv, og at hun derfor i lang tid har vært skeptisk til insulinpumpe. Da hun fikk nyss om insulinpumpen MiniMed 780G for to måneder siden ble hun overbevist, og har de siste fire ukene innsett at balansen, blodsukkeret og hverdagen aldri har vært mer under kontroll.

– Det å leve med diabetes kan være ganske utfordrende til tider. Du blir tvunget til å måtte ta ansvar og kontroll over egen sykdom på en helt annen måte enn med andre sykdommer. Da jeg ble diagnostisert med diabetes tok jeg sykdommen og ikke minst ansvaret som medføres veldig seriøst, og jeg har alltid følt at jeg selv må ha kontroll over blodsukkeret mitt til enhver tid. Det gjorde meg også skeptisk til insulinpumpe, for jeg ville ikke gi fra meg kontrollen, sier hun.

Les mer om insulinpumpe her!

Klikk her for å få mer informasjon om pumpen

En bedre hverdag

– Det skal sies at jeg hadde vurdert å bytte til pumpe en liten stund, men det ble tungen på vektskålen da jeg fikk nyss om MiniMed 780G. Pumpen har blant annet en selvjusterende og dynamisk autokorreksjon som gjør at jeg ikke behøver å se til blodsukkeret mitt hvert femte minutt. Systemet er automatisert for å oppnå glykemiske mål med mindre anstrengelser, og er enkel å ha på kroppen. Den tar lite plass og har samtidig tilstrekkelig insulin i seg, noe som gjør at jeg kan leve hverdagen etter mitt behov og mine ønsker, legger hun til.

Medtronics pumpe, MiniMed 780G, er den første pumpa i verden med denne type algoritme, og Norge var først i verden, sammen med et lite utvalg andre land i Europa, som lanserte den kommersielt. Henriettes gruppe var den aller første i Norge.

Når blodsukkeret i kroppen blir lavere enn 3,5-4 mmol/l kalles det for hypoglykemi, bedre kjent som føling. I dette stadiet kan kognitive funksjoner bli redusert, men det er ikke før blodsukkernivået faller ytterligere at varsellampen virkelig begynner å blinke. Det har skjedd Henriette to ganger.

– Før jeg begynte med pumpen har jeg det siste halvåret fått følinger hver eneste dag. Alvorlig føling har jeg bare opplevd ved to anledninger, og jeg har heldigvis hatt folk rundt meg begge gangene. Siden jeg startet å bruke pumpen for fire uker siden har jeg i motsetning til tidligere kun opplevd føling én gang. Den sier nemlig i fra lenge før jeg er i nærheten av å få et for lavt blodsukker, noe som absolutt er betryggende for meg, forklarer Henriette.

En del av meg

– Jeg har lært meg å se på sykdommen som en del av meg, valgt å akseptere den, og leve med den på best mulig måte. Det gir insulinpumpen meg muligheten til å gjøre. Jeg føler meg mye bedre enn før, og hverdagene mine har blitt langt bedre enn hva de var, avslutter hun.

Vil du vite mer om insulinpumpen MiniMed 780G?

FAKTA DIABETES TYPE 1

Diabetes type 1 er en alvorlig, kronisk sykdom der kroppen ikke produserer hormonet insulin. Sykdommen, som også kalles insulinavhengig diabetes,  debuterer vanligvis mens man er barn eller ungdom. Ved diabetes type 1 blir cellene som lager insulinet ødelagt, noe som medfører at man må tilføre insulinet selv, for eksempel ved hjelp av en insulinpenn eller insulinpumpe.

Hypoglykemi, også kjent som føling, betyr i enkle trekk at blodsukkeret er lavere enn normalt. Det skilles mellom forskjellige typer føling. De som opplever lette følinger kan kjenne på behovet for å spise, kjenne hjertebank, skjelving, prikking i munnen og svimmelhet. Symptomer ved alvorlig føling kan være talevansker, dobbeltsyn, unormal oppførsel, nedsatt bevissthet og bevisstløshet.

Lette følinger er i motsetning til alvorlige følinger veldig vanlig og kan forekomme opptil flere ganger i uken. Alvorlige følinger er mye sjeldnere, og mange personer med diabetes lever livene sine uten å oppleve det.

En lett føling kan behandles med mat eller drikke. Søte drikker som et glass juice, melk, frukt, noen druesukkertabletter, honning eller et par sukkerbiter går raskt over i blodet og gir i løpet av 10–20 minutter den nødvendige blodsukkerstigningen.

Moderne insulinpenner og insulinpumper er enkle å håndtere, og de fleste personer med diabetes opplever behandlingen som smertefri. Hos voksne med diabetes type 1 er insulinpenn mest vanlig, mens insulinpumpe brukes mer og mer, spesielt av barn.

Tekst: Andreas Aguilera Myrvold

Neste artikkel