Home » Mage og tarm » Lene Alexandra: – Trening gir meg bedre livskvalitet
Mage og tarm

Lene Alexandra: – Trening gir meg bedre livskvalitet

Lene Alexandra var bare 14 år da hun fikk ulcerøs kolitt. Foto: Hilde Brevik

Personlig coach, forfatter og foredragsholder, Lene Alexandra, er en av flere kjente som har valgt å stå fram og fortelle om hvordan det er å leve med ulcerøs kolitt. Hun sier at sykdommen har gjort henne mer bevisst hvor viktig det er å leve sunt og lytte til kroppens signaler.

– En av grunnene til at jeg brenner så mye for helse, er at jeg vet altfor godt hvordan det er når helsen ikke spiller på lag, sier Lene Alexandra Øien.

Hun er i dag utdannet personlig trener, kostholdsveileder, mental trener og NLP-coach, og trener mer enn de aller fleste.

– Jeg trener fire til seks økter i uken avhengig av hva som er målet. Men om totalbelastningen er for høy, og jeg våkner opp en dag og kjenner at jeg heller vil sove en ekstra time enn å trene tung styrketrening, gjør jeg det med god samvittighet. Jeg trener først og fremst for helsen min, både fysisk og psykisk fordi det gir meg bedre livskvalitet, sier Øien.

Fikk diagnosen i tenårene

Lene Alexandra var bare 14 år da hun fikk ulcerøs kolitt. 

– Den gangen var jeg hardere rammet og måtte alltid være i nærheten av et toalett. Da var jeg bekymret for framtiden og fryktet å få utlagt tarm eller i verste fall kreft, da jeg leste mye skremmende om det på internett, sier hun.

I dag føler hun seg frisk så lenge hun lever sunt og ikke utsetter seg for altfor mye stress.

Hvor viktig det er med en sunn livsstil, ble hun minnet på i 2018. Da havnet hun på sykehuset med kraftig forstoppelse og forverret ulcerøs kolitt etter å ha jobbet for hardt over lengre tid.

–  Det likte kroppen min dårlig og sa kraftig ifra. Da tok jeg et skritt tilbake og skjerpet alle mine rutiner. Jeg passet på å stresse mindre, få åtte timers søvn hver natt, spise ren, næringsrik mat, drikke mer vann og ta probiotika for å få kroppen til å spille på lag igjen, sier hun.

Foretrekker å være åpen om sykdommen

Øien har ved flere anledninger snakket åpent om sykdommen i media.

– På et tidspunkt ønsket jeg å snakke om den nettopp fordi om jeg ville bryte tabuet, sier hun.

De fleste av de som rammes av inflammatoriske tarmsykdommer, er unge når de blir syke. Det er derfor naturlig at det også dukker opp spørsmål rundt seksualitet og samliv. For Øien har dette aldri vært noe problem.

– Jeg foretrekker ærlighet og har derfor vært åpen med mine partnere. Jeg legger alltid kortene på bordet med en gang. Et forhold bør være basert på ærlighet, respekt og gjensidig tillit, sier hun.

I dag føler hun seg helt frisk.

– Jeg skal snart inn til ny undersøkelse, så det blir spennende å se om de fortsatt finner en betennelse i tarmen min, avslutter Øien.

Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en kronisk tarmbetennelse som ofte medfører magesmerter og blodig, slimete diaré.

Av Sissel Nilsen

Neste artikkel