Home » Mage og tarm » Chioma Anugweje: – Sykdommen skal ikke få stoppe meg!
magen og deg

Chioma Anugweje: – Sykdommen skal ikke få stoppe meg!

BRUKER HUMOR: Chioma tror det hjelper å møte sykdommen med både kamplyst og en god porsjon galgenhumor.

– Jeg bestemte meg tidlig for at jeg skulle oppleve det jeg ville her i livet, selv om jeg er syk. Men det er klart det er dager der jeg tenker at jeg burde ha holdt meg hjemme, sier Chioma Anugweje (25).

Hun er rammet av Crohns – en sykdom som gir betennelse i tarmsystemet. Det fører til magesmerter og løs avføring, ofte med synlig blod og slim.

Ble ikke frisk

Selv var hun 16 år da hun fikk diagnosen.

– Vi var på klassetur til Polen, og der ble jeg matforgiftet. Da jeg kom hjem til Norge var jeg fortsatt ikke bra, sier hun.

Sånn fortsatte det i flere uker. Chioma hadde kronisk diaré, matlysten var borte og kiloene raste av. Til slutt tok foreldrene henne med til fastlegen. Hun ble først henvist til ultralyd, som ikke avdekket noe galt. Deretter ble det gjennomført en koloskopi. Den viste at tarmen til Chioma var betent, og hun fikk diagnosen Crohns sykdom.

– Jeg hadde knapt hørt om sykdommen før, og synes det var en tøff beskjed å få, sier hun.

Opp og ned

Crohns er en sykdom som varierer i intensitet, med gode og dårlige perioder. Hver syvende uke er Chioma på sykehuset for intravenøs behandling. Ut over det kan hun leve som normalt.

– I prinsippet kan jeg spise all slags mat. Men har jeg har en dårlig periode må jeg være forsiktig med både melkeprodukter, sterk mat og alkohol, forteller Anugweje.

Hun unngår dessuten å blande mye ulik mat, men prøver å spise et vanlig, normalt kosthold. Stress, søvnmangel og enkelte treningsformer er faktorer som også kan påvirke sykdommen. For litt over to år siden erfarte hun hvor syk man kan bli av Crohns.

– Søsteren min og jeg var på vei til London da jeg ble akutt syk, forteller Anugweje.

Det viste seg at tynntarmen hadde sprukket tre steder, og hun måtte hasteopereres. Resultatet ble tre uker på sykehus i London.

Fleksible dager

De siste åtte årene har Chioma jobbet som skjønnhetsblogger. I tillegg er hun makup-artist og journalist. Det er yrker som kan virke vanskelig å kombinere med en kronisk tarmsykdom, men Chioma mener det er flere fordeler.

– Selv om mye av jobben handler om utseende og skjønnhet, og det er forventet at jeg er til stede på events og arrangementer, er dette også en fleksibel jobb. Oppdragene er som regel ganske korte og gjør det mye enklere for meg å delta, enn om jeg skulle sittet på et kontor i åtte timer, sier hun.

Og selv i de periodene der formen er ekstra dårlig, prøver hun å gjennomføre det hun har på agendaen. Det koster både krefter og tårer.

 

Chioma Anugweje

MÅ VÆRE LITT OBS PÅ MATEN: – I prinsippet kan jeg spise all slags mat. Men har jeg har en dårlig periode må jeg være forsiktig med både melkeprodukter, sterk mat og alkohol, forteller Anugweje. Foto: Privat


 

Sårende kommentarer

– Jeg har sittet på offentlige toalett og grått, forteller hun.

For det å ha en sykdom som gjør at man slipper luft, eller lager ubehagelig mange lyder når man er på do, er tøft.

– Flere ganger har jeg hørt andre kommentere mitt dobesøk, eller jeg har fått spydige bemerkninger fordi jeg som er frisk har benyttet handicap-toalettet, forteller hun.

Da skulle hun ønske sykdommen var mer synlig, innrømmer hun. For Crohns er en sykdom som ingen kan se. Og for de som møter Chioma kan det være lett å tenke at hun ser ut som en frisk og sunn kvinne. I virkeligheten ser de kanskje en kvinne som har kjempet for å komme seg ut døren, og som sliter med såpass mye ubehag at de fleste av oss kanskje hadde valgt å holde seg hjemme?

Bruker humor

– Jeg pleier å tenke at jeg tross alt er heldig. De aller fleste opplever både sykdom og motstand i løpet av livet, og mange har det mye verre enn det jeg har, sier Anugweje.

I tillegg hjelper det å møte sykdommen med både kamplyst og en god porsjon galgenhumor, tror hun. For når folk spør henne hvordan det går, er svaret som regel det samme.

– Jeg pleier å svare at det går dritbra, sier hun og ler.

Neste artikkel