Skip to main content
Home » Din hud » Slik forebygger du irritert barnehud om vinteren
hudpleie

Slik forebygger du irritert barnehud om vinteren

Foto: Getty Images

Med kaldere tider og tørrere luft i vente må huden behandles med omhu.

Den kommende vinteren kan være utfordrende for de som sliter med hudplager. Men også de med helt frisk hud må ta forholdsregler for å sikre god hudhelse. Rådene er simple. Kle deg korrekt.

— Jeg mener det er viktig å ikke overdrive ved å kle på ungene for mye klær, men følge med på gradestokken ute. Enkelte barn, spesielt de som allerede har hudplager, kan få negativ effekt av å bli kledd på for mye og varme klær. De skal nemlig ut i lek og være fysisk aktive, og kan dermed nesten koke over om de har på for mye klær. Huden kan faktisk bli irritert under parkdressen også, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt i Norges Astma- og Allergiforbund.

Temperaturforskjeller

Overgangen mellom varme og kulde har en stor påvirkning på huden vår. Bistrup forteller at dette ikke bare gjelder været og klimaet, men også når du beveger deg fra hjemmet ditt til utsiden av døren.

— Vinden i seg selv kan skape tørr hud i ansiktet, som er den mest utsatte kroppsdelen for tørke og irritasjon. Små barn som er mye ute kan for eksempel ha mye rennende snørr eller sikkel rundt munnen. Om vinteren er derfor huden rundt munnen generelt sårbar. Også halsen er meget utsatt. Da gjelder det å kle seg godt, men også korrekt. Ved svette og høy varme kan huden lettere bli irritert, noe som igjen kan skape eksem og kløe, fortsetter hun.

Barn er utsatt på hodet generelt, men også ved håndleddene, kneleddet eller ankelleddene. Da er det også viktig å følge med på disse områdene, og få en oversikt over hvordan huden har det, og se om det blir flassende og rødt slik at man kan kupere de verste utbruddene.

Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt i Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: June Witzøe

Vedlikehold integriteten

— Det er viktig å vedlikeholde hudens integritet ved å sørge for at den regelmessig blir smurt. Da kan du eksempelvis bruke fuktighetsbevarende kremer for å forhindre at huden blir verre. Å bade ungene sine er lurt, men for mye av det vil til slutt fjerne det naturlige fettlaget som dekker huden vår. Derfor er det spesielt viktig å sørge for å holde huden fuktig, og bruke uparfymerte kremer.

Bistrup forteller videre at enkelte klestyper irriterer huden mer enn andre. Blant annet grov ull og syntetiske materialer eller klær som gnisser er ikke å anbefale.

— Det er viktig å passe på at det innerste klesplagget er mykt og at det kan frakte fukt. Tekstiler som for eksempel myk ull, bomull og bambus, men det er likeledes viktig å kjenne seg frem til hva som er det beste for ditt barn. En huskeregel er at det helst skal være varmt og tørt, aldri klamt og overvarmet, avslutter hun.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Next article