Skip to main content
Home » Din hud » 6 tips til hvordan du kan ta best vare på vinterhuden
hudpleie

6 tips til hvordan du kan ta best vare på vinterhuden

Mange opplever at huden blir tørrere og føles stram om vinteren. I tillegg vasker de fleste av oss hendene ekstra nøye og hyppig i år, hvilket kan gi rød og sår hud. Heldigvis finnes det noen gode tips til hvordan du kan ta vare på huden din i vinter.

– Kaldt vær og vind kombinert med et tørrere inneklima, kan føre til at huden blir ekstra tørr og føles stram. Det er spesielt kontrasten mellom varmen inne og kulden ute som gjør huden tørr, sier Katarina Zak Stangeland, hudlege ved Aleris og leder for Hudlegeforeningen.

– I tillegg kan hyppig håndvask og desinfisering gi ekstra hudproblemer, sier hun videre.

Her er hudlegens seks råd til hvordan man kan ta best vare på huden om vinteren:

1. Begrens vask av ansikt og kropp

Hendene må vi fortsette å vaske, men ikke vask ansiktet for mye, og ikke bruk for varmt vann. Lunkent vann er best. Unngå også lange og varme dusjer.

– Bytt gjerne ut dusjsåpen med en dusjolje i stedet. Dette er spesielt hensiktsmessig hvis man har veldig ømfintlig eller atopisk hud, sier Stangeland.

2. Bruk en god fuktighetskrem

Fuktighetskrem bygger opp hudbarrieren. Ikke bruk en altfor fet krem i ansiktet. Hvis man overbehandler tørrheten med for fete kremer, kan man få kviser.

3. Bruk kuldekrem ved behov

– Hvis det er veldig kaldt ute, og mye vind i tillegg, kan det være hensiktsmessig å bruke en kuldekrem i ansiktet, sier Stangeland.

Kuldekremen inneholder mer fettstoffer enn vanlige ansiktskremer, og legger seg som en hinne på huden. Dette hindrer at huden blir tør og sprekker.

Katarina Zak Stangeland, hudlege ved Aleris og leder for Hudlegeforeningen. Foto: Aleris

4. Skånsom håndvask

Når vi vasker hendene så ofte som vi gjør nå, kan man lett å få sår hud på hendene. Stangeland forteller at hun vanligvis ser flere med håndeksem om høsten og vinteren, men at det er enda flere som sliter med såre hender i år.

– Det er viktig å vaske hendene, men det er lurt å innføre skånsomme håndvaskrutiner. Bruk en hudvennlig såpe, lunkent vann – ikke for varmt, og klapp hendene tørre. Ikke gni dem med håndkleet, sier hudlegen.

Man kan også bruke håndsprit med glyserol innimellom. Det er mer skånsomt enn såpe. Og husk å smøre hendene med en god fuktighetskrem etter vask. Spesielt hvis man har atopisk eksem.

5. Bruk votter

Det meste av huden vår blir beskyttet mot kulde av varme klær. Det er litt verre å beskytte ansiktet på samme måte, men hendene kan vi beskytte ved å bruke vanter eller votter når vi er ute i kulda.

6. Atopisk eksem

Stangeland forteller at atopisk eksem er mest vanlig hos barn, men at hun også ser det hos voksne. Disse må være ekstra påpasselige om vinteren, og spesielt ved hyppig håndvask.

– Likevel er mennesker med atopisk eksem som regel vant med å smøre seg godt med fuktighetskrem hele året. Dette har de gjerne gode rutiner på. Om vinteren kan det være lurt å bytte til en fetere krem, sier hun.

Av Marte Frimand

Next article