Home » Overgangsalderen » Alt du trenger å vite om sex og overgangsalderen
overgangsalderen

Alt du trenger å vite om sex og overgangsalderen

Man kan oppleve i tiden før man mister mensen helt at skjeden blir tørrere i den siste uken før man får mensen, eller der man skulle ha hatt mensen. Dette skyldes fallet i østrogen. Foto: Getty Images

Nyere studier viser at norske kvinner i overgangsalderen er like plaget at nedsatt seksuallyst som av hetetokter. Det har vært  lite fokus på hva man kan gjøre for å lette på disse plagene, frem til nå.

Nedgang i østrogen påvirker både skjedens elastisitet, pH-verdier og selve lysten (libido) til å ha sex.

Når man blir tørrere og skjørere i skjeden, kan dette gjøre det mer smertefullt å ha samleie (dysparuni), og selve akten kan rett og slett bli smertefull når penis føres inn i skjeden.  Noen opplever også å få små blødninger av dette. Det er ikke farlig, men plagsomt. Et langt forspill og et godt glidemiddel kan rette noe på dette, men det gjør ikke noe med selve slimhinnene. Her er det flere ting som kan hjelpe, både reseptbelagte og reseptfrie midler, i tillegg til at man oppretteholder et jevnlig sexliv.

Atrofiering av skjeden

Nedgangen i østrogen gjør at slimhinnene i skjeden blir tynnere og tørrere, det man kaller atrofiske slimhinner.  Blodgjennomstrømningen blir dårligere, og det oppstår lettere småskader som kan gi små blødninger. Følsomheten i skjeden kan også bli noen nedsatt, noe som kan gjøre det vanskeligere å oppnå orgasme, eller at man bruker lenger tid på å få orgasme.

Man kan oppleve i tiden før man mister mensen helt at skjeden blir tørrere i den siste uken før man får mensen, eller der man skulle ha hatt mensen.  Dette skyldes fallet i østrogen.

Sånn sett kan tørrere slimhinner, utenom når du er gravid eller ammer, være en tidlig indikator på at du nærmer deg overgangsalderen. Det vanligste er at man prøver midler som man får uten resept først. Det er da viktig at det er midler som det ligger god og lang forskning bak, så etterspør dette når du er på apotek/helsekostbutikk. Det finnes dessverre en del dårlige produkter til salgs, også her i Norge, som påstår at de kan hjelpe mot mer enn det som er sant. Sjekk selv på innholdsfortegnelsen, og se hva slags stoffer som er i innholdet. På Rolv.no kan du også sjekke om de forskjellige plantene virkelig har en effekt, eventuelt hvor stor mengde som skal til.

Use it or loose it

Fordi skjeden atrofierer kan den også bli trangere om man ikke har jevnlig samleie. Det var et av de store problemene da man begynte å bruke potensmedisiner som Viagra. Paret hadde ikke hatt sex på mange år på grunn av hans manglende potens, så kommer han hjem med piller. Det man ikke hadde satt noe særlig fokus på var at kvinnens skjede i mellomtiden ble trangere, slik at for noen ble samleie umulig å gjennomføre. Derfor er det viktig å ha samleier med jevne mellomrom, slik at man ikke blir for trang i skjeden. Når man har sex utskilles hormonet oxytocin, det såkalte kjærlighetshormonet, som gjør at man føler en tilhørighet med den man elsker med. Det fungerer som limet i forholdet.

Urinveiene

På grunn av lavere østrogennivåer vil en del også kunne oppleve problemer med å sårhet i urinveiene, ikke bare i skjeden.  Noen vil også kunne oppleve at når trangen til å tisse kommer gjelder det å finne et egnet sted raskt, fordi evnen til å holde på urinen har blitt redusert, litt som man kan oppleve under graviditet.

Noen opplever også at de lettere får urinveisinfeksjoner, som nok kan skyldes at slimhinnene i urinveien er skjørere og mer mottakelige for bakterier enn ellers. Et godt tips er da å tisse rett etter samleie og å drikke rikelig gjennom dagen.

Av: Gynekolog Åsle-Marit Ullern, overgang.no

Next article