Home » Overgangsalderen » Hvorfor snakker vi ikke om tørre slimhinner?
overgangsalderen

Hvorfor snakker vi ikke om tørre slimhinner?

Både skjeden og urinveiene er følsomme for østrogener. Når kroppen produserer mindre østrogen vil det komme en rekke forandringer.

Fordi vi ikke snakker med hverandre om tørre slimhinner, vet de fleste ikke hvor alminnelige slike plager er. Mange kvinner har ikke engang tatt det opp med legen sin. Undersøkelser har vist at ved 60 år har 50 prosent sjenerende plager nedentil – men bare en fjerdedel har søkt hjelp for disse plagene. Mange vet ikke at det finnes behandling, og mange synes det er pinlig å snakke om det.

Både skjeden og urinveiene er følsomme for østrogener. Når kroppen produserer mindre østrogen vil det komme en rekke forandringer.

Forandringer

–    Skjeden forkortes og blir mindre elastisk.
–    Den foldede strukturen i skjeden flates ut.
–    Slimhinnen i skjeden og skjedeinngangen blir tynnere og skjørere.
–    Blodgjennomstrømmingen avtar.
–    Den naturlige smøringen av skjeden avtar.
–    Miljøet i skjeden får en høyere pH og blir mer mottakelig for infeksjoner.
–    Urinveisfunksjonene endres.

Disse kroppslige forandringene kan gi mange symptomer. Mange opplever en tørrhet i skjeden. Det kan gi kløe, irritasjon, et brennende ubehag og smerter. Mange får smerter ved samleie, mindre seksuell respons og noen ganger småblødninger. Det er også naturlig at hvis samleie er smertefullt gjentatte ganger, så vil lysten avta.

En del kan få infeksjoner i skjeden med bakterier som hører med til kroppens naturlige bakterieflora. Dette skyldes nedsatt motstandsdyktighet i skjøre slimhinner. Det er oftest tarmbakterier på avveie, og har ingenting med dårlig hygiene å gjøre. Hetetokter og søvnproblemer vil for 90 prosent være der i en avgrenset periode. Symptomer på østrogenmangel nedentil vil dessverre ikke gå over av seg selv, og har en tendens til å bli verre med årene. Disse plagene blir veldig ofte neglisjert og i alt for liten grad ordentlig behandlet.

Det enkleste er alltid det beste

De som er plaget med tørre slimhinner og smerter ved samleie skal i første omgang passe på og smøre seg med oljer eller kremer uten parfyme nedentil. Man kan bruke for eksempel kokosfett, olivenolje eller jordnøttolje. Mange har også glede av glidekrem. Hyppige samleier er i seg selv bra for lyst og slimhinner: Use it or loose it! I sæd er det testosteron som også virker positivt. Enkelte kosttilskudd vil også kunne hjelpe, man har forskning som viser at soyabaserte kosttilskudd er bra. 

Lokal østrogenbehandling

Finnes i form av krem, stikkpiller eller tabletter til å sette i skjeden, som du får på apoteket. Noen av de er reseptbelagt, og noen ikke. De har hver for seg litt ulike egenskaper, innholdsstoffer og priser. Fellesnevneren er at det er hormonbehandling som er lokal, og som man i prinsippet må bruke bestandig. Det er ingen kur, men skjeden vil vedlikeholdes med jevnlig tilførsel. Symptomlindringen kommer raskt. Er du usikker kan du høre med fastlegen din om dette er ok å bruke for akkurat deg. Den type østrogen som brukes for å lindre plager i underlivet, er en annen type østrogen, enn den som må til for å dempe hetetokter eller forebygge benskjørhet.

Det er viktig å få frem at lokale østrogener ikke har samme bivirkningsprofil som systemiske østrogener. Lokal østrogenbehandling er bra for de aller fleste noen år etter siste mens i livet da denne type plager kommer.

Hvis man har hatt en blødning fra underlivet må man alltid gå til en lege for å undersøke hvor denne blødningen kommer fra. Det kan skyldes skjøre og lettblødende slimhinner, men kan ha andre årsaker og må alltid undersøkes.

Av: Gynekolog Åsle-Marit Ullern. overgang.no


Next article